Kartell­vádakkal illette a Yandex a Google-t

Kartell­vádakkal illette a Yandex a Google-t

2015. február 21. 22:04, Szombat
Az orosz keresőcég panaszt nyújtott be az amerikai vetélytársával szemben a helyi versenyhivatalnál.

A Yandex egy formális vizsgálat lefolytatását kérte a hivataltól, mert úgy érzi, hogy hátrányos helyzetbe került azáltal, hogy a Google a saját szolgáltatásait integrálta az Android mobil operációs rendszerbe. Az orosz társaság nemcsak a keresők, hanem a térkép- és a pénzügyi szolgáltatások területén is versenyez az amerikai konszernnel. A Yandex piaci részesedése az orosz keresőpiacon mintegy 60 százalék, míg az amerikai vállalaté körülbelül 33 százalék. A mobil keresésben a Yandex piaci részesedése csupán 44 százalék és mindezt arra vezeti vissza, hogy a Google számos szolgáltatását integrálta az Androidba. Ez különösen azért fontos, mert jelenleg az Oroszországban értékesített okostelefonok 86 százalékán fut az Android valamelyik verziója.

A Yandex hangsúlyozta, hogy sokan nyílt platformnak tartják az Androidot, azonban valójában a készülékgyártókat zárt programozói interfészek használatára kényszerítik. Azért, hogy az eszközeiken elérhető lehessen a Google Play, az összes Google-szolgáltatást integrálniuk kell és muszáj az is, hogy a Google legyen az alapértelmezett kereső. Emellett nem telepíthetik fel a termékeikre a társaság konkurenseinek szolgáltatásait.

A cég három olyan okostelefon-gyártót (Prestigio, Fly, Explay) is felsorolt, amelyek tavaly megtudták, hogy nem telepíthetik fel előre a szolgáltatásait az Androidot futtató készülékeikre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások