19 cég panaszaira épül a Google elleni EU-eljárás

19 cég panaszaira épül a Google elleni EU-eljárás

2015. április 28. 10:42, Kedd
Az európai és amerikai vállalatok elsősorban abban segíthetnek az Európai Uniónak, hogy a vizsgálatot más területekre is kiterjessze.

Az Európai Bizottság nemrég indított eljárást a Google ellen ár-összehasonlító alkalmazása és az Android kapcsán. Ha a testület végül úgy dönt, hogy bírságot szab ki, az az uniós jog értelmében a 66 milliárd dolláros forgalmú vállalat bevételeinek 10 százalékát is elérheti. A Google blogbejegyzésében úgy reagált, hogy azok az állítások, amelyek szerint kárt okozott a fogyasztóknak vagy versenytársainak, eddig mind hamisnak bizonyultak.

Most kiderült, hogy összesen 19 társaság nyújtott be panaszt a webes konszernnel szemben, ezt több bennfentes is megerősítette, de időközben kereken 30 vállalkozás hozta nyilvánosságra a beadványát. Ugyanakkor kizárólag az EU és a Google tudja azt, hogy valójában mely cégek vesznek részt az eljárásban.

A listán megtalálható a Microsoft, a francia 1plusV, amely az eJustice portált és a hozzá kapcsolódó keresőt üzemelteti, a Foundem, a német újságkiadók két szövetsége (VDZ és BDZV), az Euro-Cities, a Hot Maps és a Streetmap térképszolgáltatások, az olasz nnpt.it, a holland Eflvoetball, a Twenga francia ár-összehasonlító platform, a Yelp, az Expedia, az Odigeo, a TripAdvisor, a Nextag, a Guenstiger.de, az Axel Springer kiadó, a Visual-Meta, az Icomp lobbicsoport és a Moneysupermarket.com brit ár-összehasonlító oldal. A legátfogóbb panaszt valószínűleg a BDZV és a VDZ nyújthatta be a Google ellen. Thomas Hoppner, az Olswang ügyvédi iroda munkatársa azt mondta, hogy szeretnének a meghallgatáson is jelen lenni, hogy ismertethessék az álláspontjukat. Hivatalos panasztevőként fontos, hogy a Google elleni összes panaszt, továbbá a konszern védekezési érveit kommentálhassák.

A Yelp szerint az eljárás valódi mozgatói a Google amerikai vetélytársai. Luther Lowe, a Yelp egyik igazgatója közölte, hogy az amerikai vállalatok nagy mértékben segítették a vizsgálat elindítását, mert fontos bizonyítékokat szállítottak azzal kapcsolatban, hogy a társaság kárt okoz a fogyasztóknak. Ricardo Cardoso, az Európai Bizottság szóvivője nem kommentálta a megjelent információkat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások