1 milliárd eszközön futhat majd a Windows 10

1 milliárd eszközön futhat majd a Windows 10

2015. május 5. 11:04, Kedd
A San Fransiscóban megrendezett BUILD 2015 konferencián számos részlet derült ki a Microsoft új operációs rendszeréről.

Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerek csoportjának vezetője ambíciózus célt vázolt fel a szoftverrel kapcsolatban: úgy vélte, hogy 2-3 évvel a megjelenése után már egymilliárd készüléken fog futni a Windows 10. Ezek között lesznek asztali számítógépek, notebookok, tabletek, okostelefonok, az Xbox One játékkonzolok, televíziók, bankautomaták, a HoloLens kiterjesztett valóság szemüveg és számos különböző, a dolgok internetéhez kapcsolódó megoldás. Az összes verzió közös kernellel, egységes alkalmazásbolttal, valamint közös fejlesztőeszköz-gyűjteménnyel és alkalmazásprogramozói interfésszel rendelkezik majd.

Az operációs rendszernek a Continuum nevű szoftver fog segíteni abban, hogy felismerje épp milyen eszközre van telepítve. "Bármely telefon PC-vé válhat" - nyilatkozta Joe Belfiore alelnök. A Windows 10 nyitott lesz a konkurens platformok programjai előtt, Myerson ugyanis azt is bejelentette, hogy az Android- és az iOS-fejlesztők nagyon egyszerűen hozzáigazíthatják szoftvereik kódjait az operációs rendszerhez. A termékek ezután nyilvánosságra hozhatók a Windows Store kínálatában, sőt, akár különböző Windows-funkciók, például a Cortana és az Xbox Live használatát is támogatni fogják.

Ismertté vált továbbá, hogy a Spartan kódnéven fejlesztett böngésző hivatalos neve Microsoft Edge lesz. A program nem fogja teljesen kiváltani az Internet Explorert, hanem inkább egy rugalmas alternatíva lesz, amely támogatja majd a kiegészítők alkalmazását.


Szintén kiszivárgott, hogy a Windows 10-ből eltűnik a Windows Media Center, amely már nem kompatibilis az új operációs rendszerrel. A Microsoft egyik illetékese elismerte, hogy a program fejlesztését már 2009-ben leállították és ha valaki a Windows 10-re fog frissíteni, akkor már nem találkozik a Windows Media Centerrel, amelyet nem is lehet majd utólag feltelepíteni. Fontos továbbá, hogy a frissítés után a Windows Media Player nem lesz képes a video DVD-k és a Blu-ray lemezek lejátszására.

Joe Belfiore, a Microsoft alelnöke bejelentette azt is, hogy a Windows 10 nyáron először az asztali számítógépekre lesz elérhető, az okostelefonokat, a dolgok internetéhez kapcsolódó eszközöket, az Xbox One-t és a HoloLens készüléket támogató változat csak később jelenik majd meg. A menedzser azzal indokolta a döntést, hogy a PC-verziónak van a legnagyobb tábora, ráadásul az okostelefonos kiadás még nincs annyira előrehaladott állapotban, mint az asztali számítógépekre telepíthető változat, emellett az okostelefonos verzió esetében még a mobilszolgáltatókkal is egyeztetniük kell.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban