Jöhet az európai felhőkörnyezet

Jöhet az európai felhőkörnyezet

2015. május 8. 12:37, Péntek
Európa válaszolni próbál a Google, az Amazon, a Microsoft és a többi IT-óriás által jelentett kihívásra.

A tervezett felhővel szemben fontos követelmény, hogy a szerverek kontinensünkön legyenek és könnyebbé tegye a szolgáltatóváltást. Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy ha az új európai kezdeményezés már az idén elindulna - ez derült ki az EU digitális stratégiájával kapcsolatos anyagból. Az internet és a többi digitális technológia forradalmasította nem csupán a felhasználók, hanem az ipar életét is és azzal kapcsolatos kihívásokra nem lehet nemzeti szinten felelni. A tervezett törvénycsomag ezért megkönnyítené a határokon átnyúló kereskedelmet, az infrastruktúrák kiépítését, a nagy adatmennyiségek használatát és a szerzői jog egységesítését.

Jelenleg nem érdemes felhőszolgáltatásokat kiépíteni a kontinensünkön, mert az európai piac egyáltalán nem egységes. Nincsenek mindenki által elfogadott adatvédelmi szabványok és az is komoly akadály, hogy gyakran nem lehet az Amazon, a Microsoft vagy a Google illetékeseivel kötött szerződéseket felmondani. A jövőben éppen ezért tanúsítvánnyal jelölnék a bizonyos biztonsági szabványoknak megfelelő cloud-szolgáltatókat és az új európai cloud-platformot elsősorban a helyi kutatóintézetek számára hoznák létre. (Az Európai Unió már 2012 júliusában jelezte, hogy Made in Europe jelöléssel látná el a jövőben a számítási felhőben használt egységes biztonsági és adatvédelmi szabványokat.)

Az Európai Bizottság azt akarja, hogy mindenki akár a külföldi útjai során is hozzáférhessen a legálisan megszerzett filmjeihez és más tartalmakhoz, emellett egységesítenék a távközlési társaságokra vonatkozó szabályozást és a mobilfrekvenciák kiosztását. Továbbra sem létezik egységes európai telekommunikációs piac, hanem számos nemzeti piac működik eltérő szabályozással. Ez az egyik oka annak, hogy miért nem halad az Európai Unióban a szélessávú hálózatok kiépítése. A szabályozásnak vonzóvá kell tenniük a beruházásokat a vállalatok számára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások