Kivonulhat az ECS az alaplap­piacról

Kivonulhat az ECS az alaplap­piacról

2015. június 25. 16:44, Csütörtök
Továbbra is a Gigabyte és az Asus a meghatározó, a tajvani gyártó nem bírta a versenyt.

Tajvani beszállítóktól származó információk alapján az Elitegroup Computer Systems (ECS) azt tervezi, hogy kivonul a végfelhasználói alaplappiacról és a jövőben kizárólag az OEM- és az ODM-gyártókat látná el a termékeivel. Az okok között szerepel, hogy az ECS nem bírja az árversenyt a két legnagyobb vetélytársával, a Gigabyte és az Asus ugyanis folyamatosan nyomás alatt tartja a gyártót, amely nem bírja és nem is akarja tartani a lépést. A vállalat a jövőben elsősorban a notebookokba, a táblagépekbe és a saját miniatűr PC-ibe (Liva) gyártana alaplapokat.

Az ECS egy időben hazánkban és más európai országokban is jelen volt, napjainkban azonban elsősorban Ázsiában és az Amerikai Egyesült Államokban érhetők el az alaplapjai. Már januárban felmerült, hogy a gyártó távozhat a piacról, de akkor a társaság még cáfolta a hírt. Az ECS tavaly 17 millió alaplapot szállított ki, igaz, ezek közül csak 3,5 milliót értékesített a saját neve alatt.

A Gigabyte és az Asus térhódítása miatt más tajvani alaplapgyártók (ASRock, Micro-Star International, Biostar) is gondban vannak. Az ASRock úgy reagált a helyzetre, hogy bővítette a portfólióját, így immár a szerver- és az ipari alaplapok piacán is jelen van. A vállalat így próbálja meg csökkenteni az egyetlen piaci szegmenstől való függőségét. Az MSI és a Biostar szintén keresi a kiutat ebből a nehéz helyzetből. 2013-ban az Intel jelentette be, hogy kivonul az asztali alaplapok piacáról.

Az ECS időközben körlevelet küldött ki, amelyben Sunny Yang elnök cáfolta a DigiTimes információit és azt írta, hogy tisztában vannak az alaplappiacon dúló kemény konkurenciaharccal és több szolgáltatást akarnak nyújtani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások