Felrobbant a SpaceX rakétája 

Felrobbant a SpaceX rakétája 

2015. június 29. 13:31, Hétfő
Harmadszor kísérelték volna meg a rakéta egy részének visszahozását, ez azonban elmaradt.

Idén többször is olvashattunk a SpaceX projektjéről, amely a cég által alkalmazott Falcon 9 rakéta első fokozatának visszatérését célozta meg. Legutóbb már majdnem sikert értek el, azonban a landolás nem sikerült tökéletesre, ennek során pedig a rakéta eldőlt, és olyan súlyos károkat szenvedett, hogy későbbi felhasználását kizárták. Most idáig sem jutottak el.

Az újabb küldetést a hétvégére irányozták elő, ennek során az ISS-re tartó rakéta tesztelte volna a visszatérési manővert és kísérelte volna meg a landolást. Ez végül elmaradt, mivel a fellövést követően, alig 3 percet töltve a levegőben, a rakéta felrobbant, és rakományával, illetve a Dragon kapszulával együtt megsemmisült. A nem sokkal később megtartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy valószínűleg a második lépcsőben mért túlnyomás eredményezte a robbanást, amely nagyjából akkor következett be, amikor az első lépcső levált volna. A Falcon 9 esetében ez az első ilyen jellegű baleset, ám az ISS kapcsán már sorrendben a harmadik kudarcról számolhatunk be.


A szomorú véget ért rakéta tudományos kísérletekben használt eszközöket, élelmiszert, vízszűrő rendszert, valamint a dokkolásnál használt adaptert szállított, ezek mind odavesztek. A Dragon kapszula a robbanás után rövid ideig folytatta az adatok visszaküldését, ezt követően azonban szintén elégett - az illetékesek elmondása szerint amennyiben űrhajósok ültek volna a kapszulában, a vészhelyzetekre tartogatott rendszer időben elválasztotta volna azt a rakéta többi részétől, így a legénység az ernyőket felhasználva visszatért volna.

Kihangsúlyozták, hogy ez nem hátráltatja a projekt előrehaladását, 2017-re mind a Boeing, mind pedig a SpaceX készen áll majd az űrhajósok ISS-re történő juttatására, a mérnökök pedig tanulhatnak az esetből. A nemzetközi űrállomás legénységét nem érinti a baleset, hiszen ők októberig elegendő készletekkel rendelkeznek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások