Orosz kampány a biztonságos szelfikért

Orosz kampány a biztonságos szelfikért

2015. július 12. 17:56, Vasárnap
Az orosz illetékesek szerint sokan teszik ki veszélynek magukat a képek készítése közben.

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az internetet valósággal ellepik az Oroszországból származó videók és szelfik, amelyekben szokatlan, illetve olykor nagyon is veszélyes környezetben láthatjuk a felvételen magukat megörökítő személyeket. A helyzet odáig fajult, hogy a belügyminisztérium saját kampányt indított a biztonságos szelfikért.

A miniszterhelyettes a napokban tartott egy hosszabb sajtótájékoztatót, amelyet követően egy részletes útmutatót is közzétettek a szelfi-rajongók számára. Ez utóbbi ugyan kizárólag orosz nyelven elérhető, de a mellékelt ábrákon végigfutva jól látható mindaz, amit az elmúlt években megszokhattunk: személyautókból kilógó vezető és utasok, a háztetőkre és mobiltornyok csúcsára felkapaszkodó fiatalok, állatokkal, nagyobb járművekkel, illetve fegyverekkel pózoló személyek, akik mind a tökéletes pillanatot igyekeznek megragadni, ezzel pedig egyben komoly veszélynek teszik ki magukat.

A hivatalos adatok szerint csak tavaly legalább 10 halálos áldozatot követelt a műfaj rajongóinak felelőtlen magatartása, ezt pedig legkevésbé 100 sérülés egészítette ki, így bőven van mire felhívni az érintettek figyelmét. Példaként említik egy 21 éves lány esetét, aki tavaly májusban a pózolás közben véletlenül fejbe lőtte magát, illetve két férfi tragikus halálát, akik úgy gondolták, hogy egy kibiztosított gránáttal készítenek magukról képet - ez utóbbi esetet csak a fénykép élte túl.

Kérdés persze, hogy a hivatalos kampány mennyiben jár majd eredménnyel, hiszen a szelfiken és az interneten futótűzként terjedő videókon többnyire nem törvénykövető magatartást láthatunk.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások