Adobe - búcsúzik a Flash

Adobe - búcsúzik a Flash

2015. december 3. 08:12, Csütörtök
Maga a fejlesztőcég közölte azt, hogy lezárul egy korszak.

Az Adobe Flash Player rendkívül népszerű, ugyanakkor ezzel párhuzamosan az egyik legsebezhetőbb szoftvernek is számít, amelyet gyakorlatilag folyamatosan foltozgatott az Adobe. A társaság blogbejegyzésben jelentette be, hogy a szoftver 2016 januárjától új néven - Adobe Animate CC - lesz elérhető és immár a HTML5-öt is támogatja majd. Az utóbbi tulajdonsággal a Flash Professional nem rendelkezett.

A HTML5 előnye, hogy lehetővé teszi a modern webdizájn szabványosítását, illetve számos olyan új funkciója van, amelyek megkönnyítik a webes alkalmazások elkészítését. A fejlesztés egyik célja volt, hogy feleslegessé tegyék az Adobe Flash és más, hasonló kiegészítők használatát. Használatával a videók közvetlenül a honlapokba integrálhatók és a lejátszásukhoz nincs szükség kiegészítőkre, de sokáig hiányoztak hozzá olyan egységes kodekek, amelyeket minden böngésző támogatna. Mindenesetre nem véletlen, hogy a februárban a YouTube is HTML5-re váltott.


Amennyiben az Adobe fejlesztőin múlik, akkor a Flash nem fog teljesen eltűnni, az Adobe Animate CC-ben ugyanis továbbra is lehetőség lesz Flash-videók és -játékok készítésére. A névváltoztatás mégis valahol a Flash kudarcának beismerését és a Flash-korszak lezárultát jelenti. Ez utóbbit megerősítette egy másik blogbejegyzés is, amiben gyakorlatilag az Adobe azt tanácsolta az összes webes fejlesztőnek, hogy ne használják a Flash-technikát, hanem helyette inkább HTML5-re váltsanak.

A Flash vezető szerepet játszott abban, hogy új webes lehetőségeket nyisson meg, mára azonban eljött a nyitott szabványok, például a HTML5, kora. A bejegyzésből az is kiderült, hogy a társaság kiad majd egy HTML5-videolejátszót, amely a mobil eszközökre is elérhető lesz. Ugyanakkor a Flash nem fog hirtelen eltűnni, hiszen az online játékoknál és a prémiumvideóknál továbbra is népszerű marad, ezért a terméktámogatás tovább él majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások