Megsemmisithető elektronikával kísérletezik a Xerox

Megsemmisithető elektronikával kísérletezik a Xerox

2015. december 9. 08:27, Szerda
A Xerox kutatóvállalata, a PARC (Palo Alto Research Center) sikerrel demonstrálta új technológiáját, amelynek révén egy távolról küldött optikai, vagy rádiófrekvenciás jel segítségével bármilyen elektronikus eszköz - chip, szenzor stb. - eltüntethető, kiiktatható pár másodperc alatt.

A DUST (Disintegration Upon Stress Release Trigger) rövidítéssel ellátott technikai megoldás alapja az elektronikus eszköz köré vont speciális üveg, amely a ráérkező jel hatására millió darabra hullik és válik láthatatlanná az emberi szem számára. A PARC tesztjében egy hétköznapi lézerceruzát használtak, amellyel távolról megcélozták a speciális üvegfelületet. Ennek hatására hőenergia szabadult fel, az eszköz melegedni kezdett, majd pillanatok alatt megsemmisült. Az alábbi film ezt a folyamatot modellezi.


A szakemberek jelenleg is dolgoznak a technológiát magában rejtő, kifinomultabb elektronikai eszközök kivitelezésén annak érdekében, hogy csökkentsék azok méretét és előállítási költségeit. A legfőbb szempont, hogy az eltüntethető elektronika, mint eszköz széleskörű funkcionalitással rendelkezzen, és könnyedén kapcsolódjon a környezetünkben egyre jobban terjedő okos készülékekhez, tárgyakhoz.

A fejlesztést a PARC a Fejlett Védelmi Megoldási Projektek Kutatóügynökségével (DARPA - Defense Advanced Research Projects Agency) kötött több millió dolláros együttműködés keretében valósította meg. Az elektronikusan tárolt adatok eltüntetésével bármikor megakadályozható az, hogy szenzitív információk illetéktélen kezekbe kerüljenek. Tehát ha egy katonai drón vagy például egy fejlett technológiákkal teli lopakodó repülőgép lezuhan ellenséges terület felett, a benne lévő fejlesztések nem kerülnek idegen kezekbe. A PARC javaslatára a fejlesztők vizsgálják a DUST technológia szélesebb körű felhasználási lehetőségeit az üzleti életben is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások