Google-adót vezethet be és Linuxra válthat Oroszország

Google-adót vezethet be és Linuxra válthat Oroszország

2016. február 12. 16:21, Péntek
Komoly változásokat tervez Putyin elnök új IT-tanácsadója.

Hamarosan a jelenleginél sokkal magasabb adót fizethet Oroszországban az Apple, a Facebook, a Google és a Microsoft - ezt Herman Klimenko, az orosz elnök nemrég kinevezett IT-tanácsadója jelentette be. Az internetes vállalkozó közölte, hogy a jelenlegi helyzet olyan, hogy gyakorlatilag ők etetik a tehenet, amelynek tejét aztán a külföldi konszernek fejik le. A lépéstől azt várják az orosz vezetők, hogy a vetélytársaival szemben könnyebb helyzetbe kerüljön a Yandex vagy a Mail.ru, emellett így akadályoznák meg, hogy az IT-óriások elkerüljék az adófizetést. Az Apple, a Google és a Microsoft egyelőre nem kommentálta a hírt.

A második elképzelés az, hogy a Kremlből eltávolítanák a Windows operációs rendszereket futtató számítógépeket, amelyeket olyan konfigurációkkal helyettesítenének, amelyeken egy közelebbről meg nem nevezett Linux futna. Ebben a döntésben szerepet játszik az is, hogy a Microsoft korábban az Oroszország elleni szankciók bevezetése mellett kardoskodott. Klimenko úgy vélte, hogy ezzel a tevékenységével a redmondi vállalat átlépett egy határt, ahonnan már nincs visszaút és a társaság eljátszotta az orosz kormány bizalmát. Összesen 22 000 orosz hivatal és helyi szervezet fogja lecserélni a Windows operációs rendszereket futtató számítógépeit.

A csomag harmadik pontja, hogy a külföldi cégek nem tárolhatják többé Oroszország határain kívül a helyi felhasználók adatait. Klimenko bírálta a Google-t amiatt, mert 32 000 amerikai hivatali adatkérésre válaszolt, de az orosz megkeresésekre nem. Mindezt szerinte potenciális fenyegetésként kell értékelni az orosz nemzetbiztonság szempontjából.

A 49 éves Klimenko kapcsán januárban írtunk arról, hogy torrentplatformot üzemeltet és kifejtette, hogy az internetes szerzői jogsértések tekintetében nem a szórakoztató- és tartalomipar pártján áll.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások