Büntetnék a figyel­metlen telefonálókat

Büntetnék a figyel­metlen telefonálókat

2016. március 31. 17:54, Csütörtök
Hawaii mellett New Jersey is visszaszorítaná a zebrákon telefonálókat, mivel a sajátjukon túl mások testi épségét is veszélyeztetik.

Hawaii vezetői már régóta tervezik, hogy 250 dolláros büntetéssel sújtják a "Texting while Walking" jelenség szereplőit, azaz azokat, akik úgy kelnek át a kereszteződéseken, hogy közben telefonálnak vagy SMS-t küldenek, illetve olvasnak a készülékeiken. Hawaii mellett újabb szövetségi államban is felmerült az esetleges büntetés, ami Pamela Lampitt képviselőnek köszönhető. A politikus még szigorúbban szankcionálná a figyelmetlen járókelőket. Amennyiben a javaslatokat elfogadják, akkor szóba kerülhet akár 50 dolláros pénzbírság, de a legsúlyosabb esetben 15 napig terjedő elzárás is vagy ötvözhetik a két büntetést.


Lampitt szerint azért van szükség az intézkedés bevezetésére, mert a túlzottan a mobil- és az okostelefonjukkal foglalkozók veszélyeztetik nem csupán a saját biztonságukat, de a többi járókelő és autós biztonságát is. Ez ugyanolyan súlyos probléma lehet, mint a Jaywalking nevű jelenség, amelynél például az emberek felelőtlenül átrohannak egy négysávos úton. Ez utóbbi miatt 2000 és 2011 között 11 001 sérülés történt. Ebbe a számba beletartoznak nem csupán a más közlekedőkkel való ütközések, hanem előfordult olyan eset is, amikor az illető nem vette észre a közlekedési lámpát és nekiment.

Segítséget jelenthetnek még olyan felfestések, amelyek megmutatják, hogy hol közlekedhetnek a mobilozók, akik számára fontosabb a közlekedésnél a Facebook-profiljuk aktualizálása vagy egy SMS elküldése. A festés egyúttal figyelmeztetheti a többi közlekedőt, hogy jobban figyeljenek oda ezekre a felhasználókra. Korábban Arkansas, Illinois, Neavada és New York szövetségi államokban is felmerült hasonló szabályozás bevezetése, de végül elvetették azt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások