Leszállították az új amerikai rombolót

Leszállították az új amerikai rombolót

2016. május 24. 17:32, Kedd
A USS Zumwalt októberben áll szolgálatba, addig a legénység teszteli az új hajót.

Utoljára tavaly decemberben írtunk az amerikai rombolók új osztályáról, pontosabban az osztály első képviselőjéről, amely a Zumwalt nevet kapta. A hajót most szállította le a gyártó cég, a hivatalos szolgálatba lépésig azonban októberig várni kell.

A General Dynamics Bath Iron Works kifejezetten a lopakodó jellegre és a nagyobb automatizálásra helyezte a hangsúlyt a 16 ezer tonnás Zumwalt (DDG-1000) esetében, de a sorozat másik két példánya, a Michael Moonsor (DDG-1001) és a Lyndon B. Johnson (DDG-1002) is bőven részesül majd ebből. A különleges kialakítás szintén ezzel magyarázható, bár azt megjegyzik, hogy hasonló formájú hajók már száz évvel ezelőtt is felbukkantak a tengereken, ezek a példányok pedig hajlamosak voltak felborulni a viharos vizeken - a vadonatúj fejlesztés erre valószínűleg jóval kevésbé érzékeny.


A James Kirk kapitány (igen, mint a Star Trek parancsnoka...) által vezetett legénység már át is vette a hajót, az októberig tartó időszakban pedig igyekeznek majd hozzászokni új otthonukhoz, mielőtt az egység a Baltimore-i bázison hivatalosan is hadrendbe áll majd. Az elektromos meghajtásért felelős hajtóművek nem pusztán a hajó mozgatásért felelősek, ezek egy komplett elektromos hálózatot üzemeltetnek, így a szakemberek szerint további kiegészítő rendszerek is a hajóra kerülhetnek. Jelen pillanatban rakéták és egy 155 mm-es iker-löveg alkotja a fegyverzetet, ez utóbbi speciális vezérelt lövedékeket kapott, de a jövőben a lézerek alkalmazása is elérhetővé válik majd.

A három egységből álló osztály összesen 22 milliárd dollárba kerül, a másik két példány jelenleg is építés alatt áll.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások