Összejött az űrszoba felfújása 

Összejött az űrszoba felfújása 

2016. június 1. 09:22, Szerda
A második próbát már siker koronázta, jöhet a részletes vizsgálódás.

Még a múlt héten számoltunk be arról, hogy a Bigelow által legyártott, összecsomagolt állapotban leszállított űrszoba felfújása nem sikerült, itt ugyanis nem a vártnak megfelelő ütemben és formában kezdődött meg a tágulás. Nem sokkal ezt követően ismét megpróbálkoztak a manőverrel, ezúttal pedig minden összejött.

A NASA blogjában arról olvashatunk, hogy a Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) egy nappal az első próbát követően, szombat délután érte el a kívánt méretet, ami azt jelenti, hogy az ismétlés sikerrel zárult. A teljes nyomást mindössze 10 perccel az indulást követően érték el, amikor is a nyolc erre kijelölt tartály teljesen megtelt a Nemzetközi Űrállomásról átpumpált levegővel. A szoba összecsomagolt formában mindössze 2,1 méter hosszú és 2,4 méter átmérőjű volt, ez a felfújást követően 4 és 3,2 méterre változott. A fejlesztés súlya egyébként 1,3 tonna.


A hét folyamán több részletes tesztet is elvégeznek, hogy meggyőződjenek a burkolat sértetlenségéről. Kinyitják az átjáróként szolgáló zsilipet, Jeff Williams NASA-űrhajós pedig egy héttel ezt követően lép majd be az űrszobába, miután azt biztonságosnak nyilvánították. Két éven át tart majd a tesztidőszak, itt további kísérleteket végeznek majd el, a cél pedig a jövőbeni küldetésekben való széleskörű alkalmazás, hiszen az összecsomagolt állapot és az ezt követő felfújás több fontos előnyt is kínál az illetékeseknek.

A főbb kérdések között szerepel, hogy a Bigelow űrszobája mennyiben nyújt védelmet a káros sugárzás, az űrben száguldó törmelék, valamint az extrém hőmérsékletek ellen. Az elkövetkező két évben erre mind választ kapunk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások