Az IoT-piacot is meghódítaná a Samsung

Az IoT-piacot is meghódítaná a Samsung

2016. június 23. 19:37, Csütörtök
A dél-koreai társaság az Intel és a Qualcomm kihívójává válna. A következő négy évben 1,2 milliárd dollárt szánnak az Internet of Things kutatására és fejlesztésére.

A Samsung félvezető részlege arra számít, hogy a dolgok internetének (IoT) köszönhetően növelheti a piaci részesedését és ezzel háttérbe szoríthatja az Intel vagy a Qualcommot - ezt közölte Byung-se So, a Samsung Stratégiai és Innovációs Központért felelős alelnöke egy befektetők számára szervezett szöuli eseményen. Byung-se So hozzátette, hogy a dolgok internete lesz a jövőben a legfontosabb félvezetőpiac és a konszern ezen a területen komoly szerepet játszhat a februárban bemutatott Artik chipjével. A kínált komplex ajánlatokkal tovább lehet majd növelni az új platform értékét.

A Samsung áprilisban jelentette be az Artik Cloud szolgáltatást, amely lehetővé teszi a nyílt adatcserét, s alkalmazásprogramozási interfészeket és eszközöket egyaránt kínál. Ezek segítségével a vállalatok gyűjthetik, tárolhatják, elemezhetik és feldolgozhatják a hálózatba kötött eszközök vagy szolgáltatások adatait. A Samsung becslései alapján a félvezetőpiac évente 7 százalékkal nő, és e területnek a jövőben az egynegyedét teszi majd ki a dolgok internete. A gyártó célja az, hogy 2020-ig az összes IoT-termék 53 százalékában legyenek jelen a chipjei. Ez 6,6 milliárd eszközt és szenzort jelentene.

Természetesen az Intel és a Qualcomm is kínálhatnak majd rendszereket és rendszerchipeket a dolgok internetéhez, de szükség lesz azok optimalizálására. Ezzel szemben az Artik egy kész ökorendszer, amely szoftvert, biztonságot és felhőkörnyezetet egyaránt tartalmaz. A menedzser szerint különösen az utóbbi fontos, hiszen az IoT keretében az adatokat mindig tovább kell küldeni. Azok a szolgáltatók, amelyek nem kínálnak felhőajánlatokat, akaratlanul is visszaszorulhatnak a konkurenseik mögé. Az új ökorendszer pedig segít abban, hogy a cég felzárkózhasson a vetélytársaihoz. Jelenleg egyébként az összes Samsung-chip 97 százaléka IoT-komptibilis.


Ezzel párhuzamosan egy washingtoni eseményen a cég alelnöke, Dr. Oh-Hyun Kwon bemutatta a Samsung "emberközpontú IoT"-ről alkotott elképzelését, valamint ismertette a vállalat stratégiáját, amelynek keretében az elkövetkező négy év alatt 1,2 milliárd dollárt szánnak az Internet of Things (IoT) kutatására és fejlesztésére. . Az Internet of Things: A jövő átalakítása elnevezésű esemény a technológiai ipar vezetőit hozta össze a döntéshozókkal és befolyással bírókkal, hogy megvitassák a számtalan lehetőséget, amelyen keresztül az IoT előnyös lehet a társadalom számára, és a fejlesztésével járó kihívások kezelését.

Kwon alelnök arra kérte a partnereket, hogy "kezdjenek el másképp beszélni és gondolkodni az IoT-ről": emberközpontúan, a technológia életet megváltoztató lehetőségeit támogatva, és együttműködve, hogy ezekben az előnyökben az egész társadalom részesülhessen. "A Samsung a következő 4 évben 1,2 milliárd dollár elköltését tervezi Egyesült Államok-központú IoT-beruházásokra és kutatás-fejlesztésre" - mondta Kwon alelnök. "Manapság az IoT képes megváltoztatni az egyén életét: elősegíti, hogy az emberek saját otthonukban tudjanak megöregedni. Holnapra az IoT használata ezt a függetlenséget amerikaiak millióinak tudja megadni. Az embereknek már nem kell feltétlenül kórházba vagy az idősek otthonába vonulniuk. Mivel a népesség átlagéletkora egyre inkább kitolódik, ezeket az előnyöket és költség-megtakarításokat nem szabad figyelmen kívül hagyni."

Kwon alelnök beszédében az ipar és a döntéshozók számára az "emberközpontú" megközelítésen túl további két elv követését javasolta: a nyitottságot és az együttműködést. Arra is figyelmeztetett, hogy az ágazatspecifikus szabályozások töredékessé teszik az IoT fejlesztését, akadályozva az eszközök és a platformok egymáshoz kapcsolódását. Mivel az IoT-ökoszisztéma természeténél fogva összeköthető és összefonódó, az együttműködés létfontosságú a nyitottság és az összekapcsolódás ilyen szintjének elősegítéséhez.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások