Akkor is követhet a Facebook, ha nem regisztráltál rá

Akkor is követhet a Facebook, ha nem regisztráltál rá

2016. július 1. 10:51, Péntek
A mostani bírósági ítélet azt jelenti, hogy a közösségi platform folytathatja az eddigi gyakorlatát.

A Brüsszeli Szabadegyetem és a Leuveni Katolikus Egyetem kutatói megállapították: a Facebook január 30-án hatályba lépett módosított felhasználási feltételei és adatkezelési szabályzata megsérti az európai tagok fogyasztói jogait. Ráadásul kiderült, hogy az sem segít a felhasználókon, ha nem regisztráltak a portálon, mert azokat is követik, akik egyáltalán nem tagjai, korábban voltak tagjai vagy akik nem engedélyezték a követésüket. Ezért a belga adatvédelmi biztos benyújtotta a bírósági keresetét.

Tavaly novemberben a testület kimondta, hogy az európai uniós tagállam területén a Facebook nem követheti nyomon a tagjainak nem számító felhasználók internetezési szokásait. A konszern fellebbezett a döntés ellen és a fellebbviteli bíróság neki adott igazat. A Facebook számára a döntés indoklása fontosabb lehet, mint maga az ítélet. A fellebbviteli testület álláspontja alapján ugyanis az ügyben eddig eljáró bíróságok nem voltak illetékesek a kérdésben, mert a társaság európai központja Írországban van. A Facebook egyik szóvivője érthetően örült az ítéletnek és bejelentette, hogy ismét minden online szolgáltatásuk elérhető lesz Belgiumban.

A belga adatvédelmi biztos ugyanakkor további jogi lépéseket fontolgat, valamint az ország legfelsőbb bíróságához akar fordulni. A biztos hivatala rámutatott, hogy a mostani döntés azt jelenti, hogy a helyi testületek a belga állampolgárok magánéletét nem védik meg olyan ügyekben, amikor külföldi cégek az érintettek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások