Az EU felülvizsgálja a WhatsApp felvásárlását

Az EU felülvizsgálja a WhatsApp felvásárlását

2016. szeptember 6. 14:58, Kedd
Az intézkedést a nemrég bejelentett változások váltották ki.

A SPIEGEL információi alapján az Európai Bizottságnál újra napirendre került a WhatsApp felvásárlása. Mint ismeretes, a Facebook 2014 februárjában 19 milliárd dollárért vásárolta meg a kommunikációs alkalmazást és az azt fejlesztő céget. Az üzletet már 2014 júliusában vizsgálták az EU illetékesei, akik arra voltak kíváncsiak, hogy a WhatsApp felvásárlása miként hathat a piacra.

Most ismét napirendre került az ügy, mert a kommunikációs szolgáltató nemrég megváltoztatta a felhasználási feltételeit és az adatvédelmi irányelveit. Így Facebook a jövőben többek között a WhatsApp-felhasználók telefonszámait is megkapja, valamint azokat az információkat, amelyek arra vonatkoznak, hogy ki milyen gyakran lép be a szolgáltatásba. Ugyanakkor a tagoknak lehetőségük lesz arra, hogy az adatok átadását elutasítsák.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa most azt vizsgálja, hogy újra fel kell-e deríteni a két társaság közötti fúziós eljárást. Két évvel ezelőtt ugyanis az illetékes európai uniós kartellügyi hivatal azért engedélyezte végül a felvásárlást, mert Mark Zuckerberg, a Facebook első embere ígéretet tett arra, hogy a két vállalat között semmilyen adatmegosztás sem fog megvalósulni. Az Európai Bizottság egyik szóvivője megerősítette a SPIEGEL értesüléseit és közölte, hogy tudnak a WhatsApp megváltozott felhasználási feltételeiről és adatvédelmi irányelveiről, s ezért már tárgyalásokat kezdeményeztek a Facebook képviselőivel.

A Német Szövetségi Kartellügyi Hivatal is eljárást indított a közösségi platform ellen. Andreas Mundt, a hivatal vezetője azt mondta, hogy a Big Datáról van szó és arról, hogy a Facebook mi mindent tehet meg azért, hogy az emberek adatait pénzzé tehesse. Mundt hozzátette, hogy számára az eljárás a legmagasabb prioritású és el kell jutniuk a Facebook "géptermébe" azért, hogy megérthessék, mik voltak a piaci verseny lehetséges korlátozásait kiváltó lépések.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások