RISC-V alapú IoT-chipet fejleszt a Samsung

RISC-V alapú IoT-chipet fejleszt a Samsung

2016. november 28. 09:21, Hétfő
Ágazati források alapján az új termék már jövőre elérhető lehet.

A Samsung már fejleszti azt a chipjét, amely a RISC-V architektúrán alapul. Az új terméket egy olyan mikrovezérlőegységhez (MCU) szeretné megalkotni a dél-koreai konszern, amelyet a dolgok internetéhez kapcsolódó eszközökben használnának fel - minderről a dél-koreai Etnews számolt be ágazaton belüli forrásokra hivatkozva. Az új chip már jövőre forgalomba kerülhet.

A RISC-V architektúrát 2010-ben alkották meg a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) munkatársai. A program finanszírozásában közreműködött a kezdetek során a DARPA is. A projektet most a RISC-V Foundation felügyeli és a szervezet gyorsan támogatókra talált számos IT-óriás személyében. Az alapítvány tagjai között van a Google, a Hewlett-Packard Enterprise (HPE), az IBM, a Micron, a Qualcomm, a Microsoft, az Nvidia, az NXP, az Oracle és a Western Digital. Hiányzik ugyanakkor az ARM és az Intel, ami elsősorban arra vezethető vissza, hogy a RISC-V nyílt forráskódú licenc alá tartozik.

A Samsung számára a RISC-V alkalmazása azt jelentené, hogy olcsóbb chipek kerülhetnek a piacra. Egy ágazati szakember közölte, hogy egyelőre ki kell várniuk, hogy a RISC-V-mag mennyire képes felvenni a versenyt az ARM chipjeivel, illetve leváltani azokat, ezért érdeklődve figyelik a Samsung Electronics fejlesztését. Nem szabad elfelejteni, hogy a vállalatnak már van tapasztalata saját módosított processzormag létrehozásában. A Samsung RISC-V chipje csak kevés energiát fogyaszt és 10 000-20 000 tranzisztorral rendelkezik, ezekkel a jellemzőkkel pedig többek között az ARM Cortex-M0 konkurense lehet.

A fejlesztés megerősíti a júniusban ismertté vált elképzeléseket, miszerint a Samsung az IoT-piacot is meghódítaná, s az Intel és a Qualcomm kihívójává válna. A társaság a következő négy évben 1,2 milliárd dollárt szán a dolgok internetéhez kapcsolódó kutatásokra és fejlesztésekre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások