Windows XP fut brit atom-tenger­alattjárókon

Windows XP fut brit atom-tenger­alattjárókon

2017. január 3. 17:59, Kedd
Az elavult operációs rendszer használata már egy átlagfelhasználó számítógépén is kockázatos lehet. De ezen is túltesz a brit haditengerészet gyakorlata.

Lord Des Browne, aki 2006 és 2008 között volt brit védelmi miniszter, nem mindennapi információkat osztott meg a közvéleménnyel. A politikus kijelentette, hogy a HMS Vengeance nevű, Vanguard-osztályú interkontinentális rakétákat hordozó atom-tengeralattjáró operációs rendszere még mindig a Windows XP.

Browne elmondta, hogy komoly aggodalmak merülhetnek fel a brit nukleáris fegyverek biztonságával kapcsolatban. Az egész probléma arra vezethető vissza, hogy a brit fegyveres erők 2008-ban nem saját szoftvert fejlesztettek ki, hanem úgy döntöttek, hogy a Vanguard-osztályba tartozó négy atom-tengeralattjárót a Microsoft elavult operációs rendszerével szerelik fel. A döntésnek kizárólag költségek miatti okai voltak. A korábbi védelmi miniszter hozzátette, hogy sokkoló, hogy az ő otthoni számítógépén újabb Windows-verzió fut, mint a brit katonai tengeralattjárókon.


Az egykori politikus jelenleg a Nuclear Threat Initiative (NTI) nevű szervezet vezetőhelyettese. Az NTI csökkenteni szeretné a nukleáris fegyverek jelentette globális veszélyt. Browne vezeti azt a munkacsoportot, amely a nukleáris rendszerek elleni kibertámadások kockázatával foglalkozik. Ez egy olyan fenyegetés, amely véleménye alapján sok döntési pozícióban lévő személy alábecsül. Szintén komoly kockázata lehet egy brit atom-tengeralattjáró kártevővel való megfertőzésének is.

Önmagában az semmilyen védelmet nem jelent, hogy az atom-tengeralattjárók számítógépei nem csatlakoznak az internethez, hiszen a rendszerek akár egy USB-kulcs segítségével is megfertőzhetők. Az elavult megoldások alkalmazása egyébként koránt sem egyedi eset, a Minuteman III interkontinentális rakétákhoz például még mindig 8 hüvelykes floppylemezeket használnak. Miután a lemezek maximális élettartama 10-30 év, ezért továbbra is folyamatosan gyártani kell azokat az amerikai nukleáris rakétaprogram számára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások