Elkészült a világ legkisebb hangszórója

Elkészült a világ legkisebb hangszórója

2017. január 16. 15:24, Hétfő
A fejlesztést okostelefonokba és viselhető termékekbe integrálhatják.

A Fraunhofer Társaság több intézete és a USound nevű osztrák startup közösen fejlesztette ki a világ első MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems) technológián alapuló hangszóróját, amelynek mérete mindössze 5 x 7 x 2 mm. A MEMS technológiára épülő megoldásokat már használták okostelefonokban és viselhető termékekben, de hangszóró eddig nem készült a segítségével.

Az eszköz a 2 és 15 kHz közötti frekvenciasávban működik. A MEMS technológia eddig elsősorban gyorsulásmérő szenzorokban és hasonló érzékelőkben, valamint okostelefonokba beépített mikrofonokban kapott szerepet. A technológiára épülő megoldások előnye, hogy kis méretűek és keveset fogyasztanak. Az új generációs készülékek 50 százalékkal kisebb helyet foglalnak és 80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a korábbi modellek.


A USound közölte azt is, hogy a hangszórók és az azzal kompatibilis MEMS-In-Ear fejhallgatók az idén megjelenhetnek. Ehhez elsősorban az kell, hogy a prototípusokat piacra dobható termékekké fejlesszék tovább és elkezdődhessen a sorozatgyártásuk. A következő hetekben kezdődhet az 5 hónap alatt elkészített gyártási koncepció megvalósítása.

Az osztrák startup a Fraunhofer Társaság Digitális Médiatechnológiai Intézetével (IDMT), Szilíciumtechnológiai Intézetével (ISIT), Integrált Áramkörök Intézetével (IIS), s Megbízhatósági és Mikrointegrációs Intézetével (IZM) dolgozott együtt. Az audiojelek feldolgozásárt az IDMT felelt, míg a MEMS-chipet az ISIT alkotta meg. A vezérlőchipet az IIS hozta létre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások