Windows 10 - nincs szabad böngésző­választás?

Windows 10 - nincs szabad böngésző­választás?

2017. január 30. 14:48, Hétfő
A Vivaldi munkatársai nyílt levelet írtak a Microsoftnak.

A fejlesztőcég alkalmazottai azt szeretnék, ha a konszern a Windows 10 operációs rendszeren nem részesítené előnyben az Edge nevű böngészőjét. A kritika egyáltalán nem új.

A Windows 10 egyik komoly hátránya, hogy az alternatív böngészőket az operációs rendszer indulásakor nem lehet közvetlenül alapértelmezett böngészőnek beállítani, a felhasználók a beállítások között tehetik meg ezt. Azonban nem elég ez az akadály, immár van egy másik is: minden egyes nagyobb frissítés esetén az Edge automatikusan újra a Windows 10 alapértelmezett böngészője lesz, így a folyamat az őrületbe kergetheti a felhasználókat. Érthető, hogy ez a megoldás a Vivaldi fejlesztőinek és a felhasználók egy részének sem igazán nyerte el a tetszését.

A nyílt levél szerint a Microsoftnak az ilyen módszerek alkalmazása helyett inkább egy jobb böngészőt kellene készítenie és nem pedig ráerőltetnie a szoftverét az emberekre. Ezenkívül pedig ideje lenne annak is, hogy az amerikai óriáscég végre elfogadja azt, hogy a felhasználók egy jelentős része nem az ő böngészőit akarja alkalmazni, függetlenül attól, hogy az Internet Explorerről van szó vagy a legújabb fejlesztésű Edge programról.

Az ügy egyébként azért is érdekes, mert korábban a Microsoft pont azért került bajba az Európai Unióban, mert nem biztosította a szabad böngészőválasztást az emberek részére. Abból az ügyből a társaság vesztesen került ki és kénytelen volt engedni az EU-nak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások