48 millió bot van a Twitteren

48 millió bot van a Twitteren

2017. március 13. 09:58, Hétfő
Amerikai szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy hány program működik a platformon.

A Dél-Kalifornia Egyetem és az Indiana Egyetem munkatársai tanulmányukban kimutatták, hogy a Twitteren akár 48 millió twitterező is bot lehet. Ez a havonta aktív 319 millió felhasználó 9-15 százalékát jelenti. A szakemberek számos szempont (barátok száma, kiposztolt tartalmak, aktivitás ideje stb.) alapján vizsgálták meg a twitterezőket, hogy kiderítsék ki a valódi személy és melyikük lehet bot.

Kutatások szerint a programok képesek arra, hogy kövessék az embereket, válaszoljanak a tweetekre és azokat kedvenceknek jelöljék. A Twitter egyik szóvivője közölte, hogy a a botok a negatív ellenérzések ellenére abszolút segítséget jelenthetnek, például általuk értesíthetővé válnak az emberek, ha valahol természeti katasztrófa történt. Ugyanakkor vannak rossz célokra, például terroristapropaganda terjesztésére alkalmazott szoftverek is.

A Twitteren egyébként egy ideje a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy letiltsák azokat a fiókokat, amelyek nem tartalmaznak megerősített telefonszámot, e-mail címet vagy avatárt. 2014-ben még csak a Twitter-használók 8,5 százaléka volt szoftver, 271 millió fiókból 23 millió nem személyekhez, hanem botokhoz kötődött. Azok automatikusan kapcsolódtak a Twitter rendszeréhez és hoztak nyilvánosságra különböző tartalmakat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások