USA - eltávolítanák az internet­semlegesség jogi alapjait

USA - eltávolítanák az internet­semlegesség jogi alapjait

2017. április 30. 12:15, Vasárnap
A folyamat gyorsabban elindulhat, mint ahogy arra számítani lehetett.

Ajit Pai, az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának (FCC) új vezetője nem akar sokáig tétlenkedni és a közeljövőben megszüntetné az internetsemlegesség jogi alapjait biztosító szabályokat. Mindez azt jelentené, hogy az internetszolgáltatásokat nem információs, hanem távközlési szolgáltatásoknak tekintenék a jövőben. Amennyiben ez megvalósul, úgy lehetővé válhat egyes ajánlatok előnyben részesítése a többivel szemben.

Az már április közepén kiszivárgott, hogy Ajit Pai változtatna a jelenlegi helyzeten és ez hosszú távon az internetsemlegesség eltűnéséhez vezetne. Az internetes konszernek ugyanakkor tiltakoztak az elképzelés ellen. Az olyan óriáscégek, mint a Facebook, a Google, a Twitter, az Amazon, az eBay, a Microsoft és a Netflix, illetve az őket tömörítő Internet Association azt szeretnék, ha az adatokat a jövőben is egyforma gyorsasággal lehetne továbbítani a világhálón és nem lennének kivételezések.

Ajit Pai bejelentése után startupok, befektetők és más érintett szervezetek közös levélben fordultak az FCC vezetőjéhez. Szerintük az USA startup-ökorendszerének sikere sokkal több dologtól függ, mint a szélessávú internet sebessége. Emellett függenek a nyitott világhálótól, beleértve az érvényesíthető internetsemlegességi szabályokat is, amelyek biztosítják, hogy a nagy kábelszolgáltatók nem különböztetik meg az ügyfeleiket. A meglévő jogi keretfeltételek eltávolítását célzó szándékok viszont rendkívül aggasztóak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások