Itt a Windows 10S és a Surface Laptop

Itt a Windows 10S és a Surface Laptop

2017. május 3. 08:28, Szerda
A Microsoft az operációs rendszer oktatási célokra készült új változata mellett bemutatott egy új hardvert is.

A redmondi konszern egy New York-i eseményen jelentette be a kifejezetten az oktatás területére szánt Windows 10S-t, amely a Google Chrome OS vetélytársa lesz - ezzel megerősítést nyertek az április végén megjelent információk. A rendezvényt Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója nyitotta meg, majd az operációs rendszer új változatát Terry Myerson fejlesztési vezető prezentálta. A Windows 10S esetében a fejlesztők "a Windows lelkére", vagyis a biztonságra, az egyszerűségre és a jó teljesítményre összpontosítottak. Szempont volt, hogy az operációs rendszernek gördülékenynek kell futnia egy csúcsteljesítményű számítógépen éppúgy, mint egy olcsó notebookon. A rendszer a bekapcsolástól számítva 15 másodpercen belül használatra kész lesz.

Az egyik fő korlátozás, hogy az új kiadásra kizárólag a Windows Store kínálatából származó alkalmazásokat lehet telepíteni, más forrásokból származó programokat nem. Miután a szoftvereknek így teljesíteniük kell a Microsoft fejlesztési előírásait, biztosítható lesz, hogy egyrészt nem lesznek bennük biztonsági hibák, másrészt nem fogják majd vissza az eszközök teljesítményét. Amennyiben valaki egy olyan alkalmazást próbál majd elindítani, amely nem a Windows Store kínálatából származik, akkor felbukkan egy párbeszédablak. A Windows 10S megpróbálja felismerni, hogy milyen típusú programot kellene elindítani és próbál a Windows Store kínálatából hasonló szoftvert ajánlani.


A rendszergazdáknak lehetőségük lesz arra, hogy a Windows 10S-t Windows 10 Pro verzióra frissítsék. Emellett a tanárok saját telepítésű USB-kulcsokat készíthetnek majd, amelyek segítségével a Windows 10S-eszközöket 30 másodpercen belül egységessé lehet tenni. Windows 10S-t futtató készülékeket többek között az Acer, az Asus és a Hewlett-Packard kínál majd 189 dolláros áron vagy drágábban. Azok az iskolák, amelyek jelenleg a Windows 10 Pro kiadással dolgoznak ingyen válthatnak majd át a Windows 10S-re.


Az operációs rendszer előre feltelepítve tartalmazni fogja az Office 365 Education nevű teljes irodai csomagot, amelynek része lesz a Microsoft Team munkaszervező megoldás is. Utóbbit új, iskolaspecifikus funkciókkal bővítették ki. Az alkalmazással a diákok és a tanárok információkat cserélhetnek, projekteket szervezhetnek és különböző anyagokat oszthatnak meg egymással. Az Intune tesztváltozata szintén felkerült a Windows 10S mellé és lehetővé teszi a számítógépek, az okostelefonok és az alkalmazások felhőkörnyezeten keresztüli kezelését.

Az év végétől lehetővé válik a Windows 10-en 3D-tárgyak és a Paint 3D-jelenetek befűzése a Powerpoint-fóliákba. Ez egy olyan funkció, amelyet a Microsoft eredetileg a Creators Update részévé akart tenni. Később hozzáférhető lesz a View Mixed Reality nevű megoldás, amely biztosítja a digitális 3D-objektumok és a kamerafelvételek ötvözését, továbbá megvalósul a vegyes valóság szemüvegek támogatása.


A társaság bemutatta a Surface Laptop nevű terméket is, amelyre a Windows 10S került és amelyet Panos Panay hardverekért felelős vezető jelentett be. A készüléket 13,5 hüvelykes érintőképernyővel szerelték fel, rendelkezik digitális toll-támogatással, s az Intel hetedik generációs i5 és i7 processzoraira épül, a maximális üzemideje pedig 14,5 óra. A laptopot ellátták hagyományos USB-porttal (tehát nincs rajta USB Type-C), miniDisplay-kimenettel, valamint Surface Dock- és fejhallgató-csatlakozóval. Az eszköz súlya 1,25 kilogramm és már 20 országban megvásárolható, az Amerikai Egyesült Államokban minimum 999 dollárért, míg Európában 1149 euróért. A megrendelt termékeknél a felhasználók meghatározhatják a kért processzort, a memóriamennyiséget és a háttértárolót.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások