Nagyon nem tetszik az oroszoknak az ukrajnai blokkolás

Nagyon nem tetszik az oroszoknak az ukrajnai blokkolás

2017. május 17. 15:20, Szerda
Kibertámadások érik az ukrán elnök honlapját az orosz közösségi portálok betiltása óta és útmutatóval segítik a megkerülést.

Mint arról beszámoltunk, az államfő biztonsági okokra hivatkozva elrendelte a hozzáférés letiltását Ukrajna területéről a Vkontaktye (VK) és az Odnoklassznyiki orosz közösségi portálokhoz, a Yandex keresőhöz és több más orosz internetes oldalhoz. Ma lépett életbe a tegnap kiadott elnöki rendelet, amely büntetőintézkedésekkel sújt összesen 1288 természetes és 468 jogi személyt, beleértve az orosz tévéadókat. A listán szereplők java része már 2015-2016-ban rajta volt a szankciós listán, internetes oldalak viszont most először estek büntetőintézkedés alá. A rendelet értelmében június 1-jéig kell a szankció alá vont közösségi portálokat blokkolniuk az ukrajnai szolgáltatóknak, különben súlyos pénzbírságot róhatnak ki rájuk.

Azóta túlterheléses, úgynevezett DDoS támadások érik Petro Porosenko ukrán elnök hivatalos honlapját. Ezek lényege, hogy túl nagy adatforgalom generálásával ellehetetlenítenek egy szolgáltatást. Az elnöki hivatal Facebook-oldalán idézi Dmitro Simkivet, a hivatal helyettes vezetőjét, aki szerint a szervezett támadásokat Yandex- és VK-eszközökről indították. Közölte, hogy a honlap ennek ellenére zavartalanul működik, köszönhetően az azt üzemeltető számítógépes szakembereknek.

A mai nap útmutatót küldött szét ukrán felhasználóinak a VKontaktye orosz közösségi portál arra az esetre, ha az ukrán szolgáltatók valóban blokkolnák az elérhetőségét. A VKontaktye - amelynek saját bevallása szerint 16 millió felhasználója van - üzenetében hangsúlyozta, hogy nem foglalkozik politikával, és fontosnak nevezte a rokonok és a barátok közötti kapcsolat fenntartásának lehetőségét. A szolgáltató rámutatott, hogy felületén mindenkinek megadja a véleményszabadság lehetőségét, függetlenül az országától és a nemzetiségétől. Az orosz állami Rosszija 24 hírtelevízió már tegnap ismertetett olyan módszereket, amelyek segítségével meg lehet kerülni a weboldalak blokkolására irányuló ukrán kísérletet.


A Human Rights Watch jogvédő szervezet nemtetszését fejezte ki a blokkolás miatt, hivatkozva az információs és a szólásszabadságra, és felszólította Porosenkót, hogy vonja vissza a rendeletet. A döntést bírálta Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára is, az Európai Unió ukrajnai képviselete pedig magyarázatot kért Kijevtől a döntésre. A NATO sajtószolgálata viszont azt közölte, bíznak abban, hogy az intézkedés Ukrajna biztonságát fogja erősíteni. "Az ukrán fél megerősítette, hogy ez biztonsági kérdés, és nem a szólásszabadság korlátozásáról van szó" - írta közleményében a NATO sajtószolgálata.

Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője kijelentette, hogy az orosz internetes oldalak letiltása nem jelenti a szólásszabadság korlátozását. "Csak saját országunkat védjük nemcsak a harcmezőn, hanem az információs és a kiberagresszióval szemben, amely nem kevésbé veszélyes, mint a fegyveres agresszió" - hangsúlyozta. Elmondta, hogy egy orosz könyvelési programot például azért kellett betiltaniuk, mert Oroszország azt számtalan alkalommal használta kémkedésre és kibertámadásokra. A 122 Ukrajina hírtelevízióban Olekszandr Fegyijenko, az ukrajnai Internet Szövetség elnöke úgy vélekedett, hogy a listára felkerült internetes oldalak teljes blokkolása akár két évet is igénybe vehet és egymilliárd dollárba is kerülhet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások