Ausztráliában autósok büntetéseit törölték a Wanna Cry miatt

Ausztráliában autósok büntetéseit törölték a Wanna Cry miatt

2017. június 28. 10:05, Szerda
Victoria szövetségi államban fellélegezhettek a gyorshajtók, a tilos jelzésen áthajtók és más közlekedési szabálysértők.

Néhány napja írtunk arról, hogy Ausztráliában Victoria szövetségi állam rendőrsége bejelentette, hogy a Wanna Decryptor (Wanna Cry) összesen 55 infrakamerát és traffipaxot bénított meg, amelyeket a Tedflex nevű magáncég üzemeltetett. A kamerák nem károsodtak, csak az azokat vezérlő szoftverek. Most kiderült, hogy kereken 8000 olyan büntetést vontak vissza a vírusfertőzés miatt, amelyeket a gyorshajtók, a tilos jelzésen áthajtók és a más közlekedési szabálysértők kaptak.

A helyi rendőrség azzal indokolta a lépést, hogy az eszközök rendeltetésszerű működése a zsarolóvírusos fertőzéses miatt nem volt biztosítva és ez akkor is így van, hogy a szakemberek a kamerák esetében nem figyeltek meg konkrét hibára utaló jelet. A törölt büntetések a június 6. és június 22. közötti időszakot érintik.

Érdekesség, hogy a készülékek eleve nem is voltak és nincsenek is az internethez csatlakoztatva, az üzemeltető cég azt közölte, hogy a kártevő minden bizonnyal karbantartás közben kerülhetett a kamerákra. A közeljövőben minden eszközt át fognak vizsgálni. Eddig 280 készülékből 97-nél találtak fertőzést. A szakértők ugyanakkor azt mondták, hogy a kamerák ezen idő alatt is teljesen működőképesek voltak. A zsarolóvírusos fertőzés egyébként egyaránt érintette a Windows és a Linux operációs rendszereket futtató termékeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások