Startup-fellegvárrá tenné Francia­országot Emmanuel Macron

Startup-fellegvárrá tenné Francia­országot Emmanuel Macron

2017. július 3. 15:33, Hétfő
Legnagyobb versenytársai lábon lőtték magukat, az amerikai vízumszigorítás és a Brexit is jól jön a francia munkaerőpiacnak.

A francia munkaerőpiac már évek óta pang, ezen változtatna az új elnök. Bár Franciaország nehéz piacnak számít az IT- és a startup-ágazatban, azonban az Amerikai Egyesült Államokban végrehajtott vízumszigorítások és Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése komoly esélyeket jelenthet számukra. Nagy-Britannia egyre kevésbé vonzó a külföldieknek, ami London közel sem egyértelmű politikájának, halogató stratégiájának köszönhető. Emiatt a jelenleg a szigetországban dolgozó külföldiek fele akarja a következő öt esztendőben elhagyni a országot.

Kanada igyekszik kihasználni az USA politikájában bekövetkezett változásokat és meghirdetett egy úgynevezett Fast-Track programot kifejezetten a külföldi munkavállalók számára. Ezt az ötletet vette át Emmanuel Macron is, aki az egyik fő feladatának a merev, szakszervezetek által dominált munkaerőpiac megreformálását tekinti. A politikus egyik első intézkedései egyikeként Franciaországot a technikai startupok fellegvárává tenné. Az új francia elnök bevezetné a techvízum rendszerét, amely lehetővé tenné a cégek számára, hogy külföldről gyorsan szerződtessenek szakembereket és mindezt az eddiginél kevésbé bürokratikusan tehessék meg.

Kristie De Pena, a Niskanen Center nevű bevándorláspolitikai szervezet munkatársa szerint a jelentkezési folyamat jelentősen egyszerűbb lehet, mint az USA-ban és a nemzetközi társaságok is egyszerűbben vethetik majd meg a lábukat a francia piacon. Azonban némi időbe fog telni, amíg Franciaország megítélése megváltozik. Jelenleg ugyanis az európai uniós államot bonyolultnak és külföldi vállalkozásokkal szemben nagyon elutasítónak tartják.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások