Teljesen lezárná saját belső internetét Kína

Teljesen lezárná saját belső internetét Kína

2017. július 12. 07:18, Szerda
Blokkolnák a virtuális magán­hálózatok elérését, ezzel az ázsiai állam az utolsó réseket is befoltozná a Nagy Tűzfal nevű rendszerén.

Kínából nem érhetők el olyan, számunkra alapvetőnek számító amerikai szolgáltatások, mint a Facebook vagy a YouTube, nem olvashatunk kínai pártvezetők korrupciós ügyeiről a New York Timesban vagy a Wall Street Journalban, és nem tudhatjuk hogy évente több ezer embert végeznek ki a bírósági tárgyalás után szinte azonnal. Több százezer moderátor figyeli árgus szemekkel a chatszobákat és a nyilvános fórumokat, és ha esetleg a tibeti helyzet tarthatatlanságáról beszélgetnénk, gyorsan megtapasztalhatnánk meddig ér el a párt keze. Az internetszolgáltatók kötelesek gondoskodni a cenzúráról, de ez eddig egy virtuális magánhálózatra, azaz VPN-szolgáltatásra előfizetve viszonylag könnyen megkerülhető volt.

Komoly iparág épült a Tűzfal megkerülésére, jópár cég foglalkozik európai és amerikai szerverek bérlésével, és egy egyszerű szoftver telepítése után a forgalom azokon való átvezetésével. Ezek nyilvánosan hirdetik magukat, gyakorlatilag egy telefonhívás ezt elintézni - időről-időre ugyan letiltják a legforgalmasabb csomópontokat, de egy-két hét és egy gyors szoftverfrissítés után ismét zavartalanul működnek. Érdemes kiemelni, hogy a kínaiak többségét nem érdekli ez, hiszen mindenre megvan a saját klónjuk, csupán a külföldiekkel kapcsolatban álló és/vagy angolul jól tudó szűk - persze így is több milliós! - réteg érintett. Ezzel az iparággal akar most leszámolni a kormány.


A Bloomberg gazdasági hírügynökség jelentése szerint az állami tulajdonú helyi távközlési vállalatok - a China Mobile, a China Unicom és a China Telecom - kötelesek megakadályozni, hogy az ügyfeleik február elsejétől hozzáférjenek a virtuális magánhálózatokhoz. Azt még nem lehet tudni, hogy a rendelkezés miként hat majd a multinacionális telekommunikációs társaságokra, amelyeknek már most is szigorú adatátviteli szabályokat kell betartaniuk és kötelesek voltak hozzáférést biztosítani Peking számára a saját technológiáikhoz. A kínai területen működő távközlési cégek a jövőben kötelesek lesznek bérelt vonalakat használni a nemzetközi webes tevékenységeikhez és szolgáltatásaikhoz, továbbá az ilyen ajánlataikat előzetesen be kell majd jelenteniük.

Hszi Csin-ping (Xi Jinping), a Kínai Népköztársaság elnöke a kínai internet megtisztitásával és a szuverenitás visszaszerzésével indokolta a lépést. A helyi Ipari és Információs Minisztérium még januárban minden be nem jelentett VPN-szolgáltatót illegálisnak minősített, hatósági figyelmeztetésre hivatkozva jópár be is zárt. A minisztérium szerint az internetelérések piaca gyorsan növekszik és már láthatók az első jelei az "irreguláris fejlődési folyamatoknak", ezért "sürgős igény merült fel a szabályozásra". A The South China Morning Post arról számolt be, hogy az utolsó áldozat a GreenVPN volt, amely az ajánlatait a kínai felügyelet nyomására volt kénytelen leállítani. Előtte - hasonló okokból - a Haibei VPN szüntette be a szolgáltatását.


A szigorítás nem csak a külföldieket zárja ki az országból, hanem a kínaiakat is be. A lap egy shanghaji művészeti kurátort, Cocot idézi, aki enélkül nem tudja a munkáját végezni, mert nem látja a külföldiek alkotásait, egy pekingi hölgy pedig a Google Dokumentumok miatt aggódik, mert eddig kollégáival azt használták a hatékony együttműködéshez. A Kínai-Amerikai Üzleti Fórum alelnöke, Jake Parker szerint a VPN-elengedhetetlen az országon kivüli szolgáltatások eléréséhez, és a múltban a vállalati hozzáférések bármilyen korlátozása elég volt ahhoz, hogy jelenlétük csökkentésén kezdjenek gondolkozni a cégek. A kínai gazdaság egyébként is lassuló pályán van, és ez semmiképpen sem segíti a fejlődést.

A The Washington Post a GreatFire.org nevű oldal egyik társalapítóját idézte, aki hosszabb ideje dokumentálja és elemzi a kínai cenzúra-gyakorlatot. Charlie Smith úgy vélte, hogy az utóbbi hónapokban egyértelműen intenzívebbé, szigorúbbá vált a kínai hatóságok fellépése, és most már korábban extrém lépéseknek számító dolgokat is lehetségesnek tart. Ugyan némi IT-tudással továbbra is zavartalanul használhatjuk a Facebookot, de az átlagember számára ez a kapuk bezárását jelenti. A VPNDada szóvivője szerint - mely cég VPN-ek ajánlásával foglalkozik - ugyan a helyzet nehezedett, de közel sem lehetetlenült el teljesen. "A kormányzat nem tudja a Kínán kivül működő VPN-cégeket bezáratni, és nem tudja azt sem megakadályozni, hogy az emberek saját szervert használjanak."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások