A Hold körül épül fel az új nemzetközi űrbázis

A Hold körül épül fel az új nemzetközi űrbázis

2017. október 6. 09:01, Péntek
Az orosz-amerikai pároshoz további nemzetek csatlakoznak majd.

Nemcsak hónapok, hanem évek óta visszatérő téma a következő nemzetközi űrbázis, valamint a jövőbeni esetleges holdbázis felépítése, ezen a téren pedig végre valóban van miről beszámolni. Az orosz és az amerikai illetékesek megállapodtak egy Hold körül keringő állomás kialakításáról, ezt azonban szélesebb nemzetközi összefogás keretében valósítanák meg.

A Roszkozmosz első embere egy konferencián beszélt a két fél között létrejött megállapodásról, amelyet nem sokkal később a NASA is megerősített. Ebből megtudhattuk, hogy valóban egy, a Hold körül keringő állomásról van szó, amelyet elsősorban azért építenének meg, hogy tanulmányozzák a mélyűri küldetésekkel kapcsolatos kérdéseket és az esetleges problémákat. Szóba jön itt emellett a Hold felszínén felépítendő létesítmények kialakítása, vagyis jó eséllyel nem egyetlen közös lépésre számíthatunk, a Deep Space Gateway azonban egyfajta ugrókőként is szolgálna, bár természetesen ez is több különböző lépésből állna.

A fentiekre természetesen jó példa az ISS, de egy Holdhoz közeli bázis felépítése nyilván még bonyolultabb és hosszabb folyamat lenne – mindenesetre ez jól mutatja, hogy mire vagyunk képesek együtt. Már most hozzáteszik, hogy az orosz és az amerikai félhez csatlakozhat Kína, India, Brazília, Dél-Afrika, de az európai és a japán ügynökség már hosszabb ideje folytat háttéregyeztetéseket a témában. Maga az építkezés a következő évtized első felében indulna el, addigra a NASA-nak már rendelkezésére áll a megfelelő rakéta, nem beszélve a SpaceX saját fejlesztéséről, amelyet több másik ügynökség és magáncég hasonló alternatívái egészíthetnek majd ki.

A NASA egyik szondája egyébként a napokban indult el a számára kijelölt aszteroida felé, eközben pedig több szép felvételt is készített bolygónkról, amelyeket most tettek közzé a hivatalos oldalon. Az OSIRIS-REx jövőre vehet mintát a Bennu névre keresztelt objektumból, ezután azonban további 2 évig tanulmányozza majd azt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások