Erősödhetnek a fogyasztók jogai a digitális tartalmaknál

Erősödhetnek a fogyasztók jogai a digitális tartalmaknál

2017. november 23. 22:16, Csütörtök
Az Európai Unió a szoftverek és a szolgáltatások területén erősítené a felhasználók lehetőségeit.

Az Európai Parlament Belső Piacért és Jogi Esetekért Felelős Bizottságának tagjai először fogadtak el egységes szabályokat a digitális tartalmakra és szolgáltatásokra vonatkozó fogyasztóvédelemmel kapcsolatban. A végleges szabályok ügyében az európai uniós tagállamok döntenek majd. Az új szabályok egyaránt vonatkozni fognak a zeneszámokra, a filmekre, az alkalmazásokra, a játékokra és a számítógépes programokra - függetlenül attól, hogy azok milyen formában vagy adathordozón (CD, DVD, letöltés, streaming, közösségi média stb.) érhetők el. A jövőben mindazokat, akik ilyen termékeket vásárolnak vagy töltenek le az eddiginél jobban fogja védeni az EU.

Az új elképzelések alapján, ha a felhasználó szembesül azzal, hogy a digitális tartalom vagy szolgáltatás hibás, akkor először a hiba kijavítását kell kérnie. Amennyiben ez nem lehetséges észszerű határidőn belül, akkor kérheti az eredeti ár csökkentését, majd a (vásárlói) szerződés felmondását. Az utóbbi esetben 14 napon belül vissza kell kapnia a teljes összeget. Amennyiben a hibára a vásárlás időpontjától számított két éven belül derül fény, akkor már a felhasználónak kell bizonyítania, hogy hibás a termék, hanem az azt eladó kereskedőnek. A szoftvereknél az időtartam egy év lehet.

Amennyiben a kereskedő vagy a szolgáltató nem teljesíti a vállalt kötelezettségeit, akkor a vásárló idővel felmondhatja a szerződést, ha a felek nem tudnak megállapodni. Ami még rendkívül fontos, hogy az Európai Unió adatvédelmi szabályai teljes mértékben alkalmazhatók lesznek a digitális szerződésekre is. Egy felhozott példa szerint a fogyasztó fizet egy filmért, de az nem megfelelő minőségű, ezért először kérhet egy jobb minőségű másolatot. Amennyiben ez nem lehetséges vagy a kérését nem teljesítik, akkor kérhet árcsökkentést vagy visszakérheti a teljes összeget, amit kifizetett. Jelenleg ezzel szemben annyit tehet, hogy panaszt tesz és valamilyen kedvezményt kap a jövőbeni letöltésekre.

Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) delegációjának vezetője úgy kommentálta a hírt, hogy a mostani szabályozáshoz képest a fogyasztók sokkal jobb helyzetben lesznek. Ráadásul a változtatás a cégek számára is előnyös lesz, mert nem 20 különböző szabállyal kell majd szembesülniük, hanem csupán eggyel.

Listázás a fórumban