Drasztikusan csökken a Flash jelentősége

Drasztikusan csökken a Flash jelentősége

2018. március 3. 07:45, Szombat
A multimédiás szoftverplatform egyre gyorsabban és egyre inkább háttérbe szorul.

Az Adobe által kitalált Flash nélkül néhány évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlenek lettek volna a honlapok, mostanra viszont szinte értelmetlenné vált. A Chrome böngészőt alkalmazók 80 százaléka találkozott még 2014 közepén legalább egy oldalon ilyen tartalmakkal, az idei év elején viszont már csak a 8 százalékuk. Az ezzel kapcsolatos adatokat Parisa Tabriz, a Google szoftverfejlesztési vezetője közölte a San Diegóban megrendezett Network and Distributed System Security Symposium (NDSS) keretében.

A Chrome 2020 decemberében megjelenő 87-es verziójával a Google végleg száműzi a Flash Player támogatását a böngészőből. A szoftverben az ilyen tartalmak lejátszását jelenleg a felhasználók külön aktiválhatják. A 2019 júliusában megjelenő Chrome 76-ban ez is megváltozik és a Flash-technikát a program ki fogja kapcsolni, igaz a kapcsolódó plugint az internetezők továbbra is aktiválhatják majd.

Az Adobe is azt tervezi, hogy 2020 végén leállítja a Flash Player támogatását, ez már tavaly júliusban eldőlt, így az internet történetének egyik legsebezhetőbb és - főleg a reklámok és egyéb mozgó tartalmak miatt - legidegesítőbb platformja végre a múlt részévé válhat. A Flash helyét és szerepét olyan nyílt szabványok vették át, mint a HTML5, a WebGL vagy a WebAssembly. Ezeket a szabványokat a jelenlegi böngészők már támogatják, így nincs szükség további kiegészítők feltelepítésére és feladható a Flash.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások