Saját hardvert fejleszt a Facebook

Saját hardvert fejleszt a Facebook

2018. április 26. 08:35, Csütörtök
A társaság egy ideje már dolgozik azon a készüléken, amely az Amazon, az Apple, a Google és a Microsoft okoshangszóróinak konkurense lehet.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) birtokában lévő dokumentumok szerint a Facebook egy olyan eszközt készít, amelyet érintőképernyővel és világító kerettel látna el. Az anyagokat a Quanta nevű tajvani gyártó nyújtotta be és a termék hivatalos neve Facebook Gizmo. A hardverrel kapcsolatos iratokat már közel egy évvel ezelőtt benyújtották engedélyeztetésre azért, hogy a készüléket piacra dobhassák az Amerikai Egyesült Államokban, de a Facebook Gizmóból azóta sem lett semmi.

Sajnos, a dokumentumokból nem igazán derülnek ki az eszköz funkciói, miként az sem, hogy a társaság mit tervez a termékkel. Csak annyit lehet tudni, hogy a Facebook Gizmót egy 1920 x 1200 képpontos felbontású 10,1 hüvelykes érintőkijelzővel szerelnék fel és a beépített panelt az Innolux szállítaná. A képernyő jobb és bal oldalán átlátszó felületeket helyeznének el, amelyek mögött LED-ek világítanának. Ezek jelezhetnék akár a beérkező üzeneteket vagy a frissítéseket is. A képernyő alatt lenne megtalálható a két nagy méretű hangszóró, míg a hardver alján elrejtve lenne egy HDMI-, kettő USB 3.0- és kettő gigabites Ethernet-port. A platform egy beágyazott modulra épülne, amely tartalmazná az Intel Atom processzort, néhány memóriamodult és kisebb alkatrészeket, például a gigabites WLAN-modult, a Bluetooth- és az NFC-chipet.

A dokumentumok ezenkívül említést tettek arról is, hogy a Facebook Gizmo felszerelhető lenne a falra vagy felállítható lenne az asztalon is. Semmi nem szivárgott ki viszont a tervezett operációs rendszerről, de az kiderült, hogy a készülékbe nem integrálnának videokamerát.

Március végén írtunk arról, hogy a Facebook elhalasztotta számos új terméke, köztük a hálózatba kötött hangszórója bemutatását, amelyet eredetileg most tavaszra tervezett. Az új kiegészítőhöz a tervek alapján digitális asszisztens is társulna. Az elképzelés egyébként az volt, hogy az eszköz segítségével akár videokonferencia-beszélgetéseket is lehetne tartani és Bluetooth-üzemmód esetén a zenéket közvetlenül a mobiltelefonról a készülékre lehetne streamelni, még akkor is, ha a közelben éppen nem érhető el egy WLAN-hálózat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások