Itt az újabb Facebook-botrány

Itt az újabb Facebook-botrány

2018. június 6. 08:44, Szerda
A közösségi oldal hatvan hardvergyártónak biztosított éveken át átfogó hozzáférést a felhasználói adataihoz.

A The New York Times cikke alapján a botrányban érintett többek között az Apple, az Amazon, a BlackBerry, a HTC, a Microsoft és a Samsung is. A Facebook a hardverek és szoftverek alkalmazásprogramozási felületeinek (API) elkészítéséhez nyújtott ilyen módon segítséget a nagyvállalatoknak. A társaság azzal érvelt, hogy az API-k az alkalmazások elterjedése előtti korszakban voltak nagyon fontosak a Facebook-használathoz, de az adatokhoz való hozzáféréseket erősen korlátozták és egyetlen olyan eset sem vált ismertté, amelyben bárki is visszaélt volna a felhasznált információkkal.

A The New York Times egyik riportere tett egy próbát és kiderült, hogy a BlackBerry, amelynek a készülékével a közösségi oldalon bejelentkezett, közel 300 000 felhasználó adataihoz férhetett hozzá. Az információk között voltak a kapcsolati, a vallási, a képzési, valamint a politikai meggyőződéssel és a meglátogatott rendezvényekkel kapcsolatos adatok. Ez az adatszerzés még azok esetében is működött, akik kifejezetten megtiltották a személyes információik kiadását harmadik fél számára.

A Facebook azzal érvelt, hogy ezekben az esetekben az okostelefon-gyártókat szolgáltató-partnereknek tekintette, s azokra a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság 2011-es előírásai nem vonatkoznak. Azok ugyanis kimondják, hogy a vállalat az érintettek adatait azok kifejezett beleegyezése nélkül nem adhatja tovább harmadik félnek.

A márciusban kirobbant Cambridge Analytica-ügy következtében a Facebook elkezdte megszüntetni a hardvergyártókkal kialakított partneri kapcsolatokat. Az Apple azt nyilatkozta, hogy tavaly ősz óta semmilyen információt sem kapott a közösségi portáltól. A BlackBerry pedig azt hangsúlyozta, hogy ezeket az adatokat nem gyűjti és statisztikailag sem elemzi - ennek ellenére a fájlokat részben az óriáscég szerverein tárolták. A Facebook és a hardvergyártók közötti titkos szerződések kizárólag azt engedélyezték a cégeknek, hogy az információkat felhasználva Facebook-kompatibilissé tegyék az eszközeiket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások