Újabb fejezettel bővült a Facebook-botrány

Újabb fejezettel bővült a Facebook-botrány

2018. június 11. 10:44, Hétfő
A közösségi oldal annak ellenére biztosított egyes vállalatoknak különleges jogokat, hogy már tudott az illegális adatgyűjtésekről.

Márciusban vált ismertté, hogy a Cambridge Analytica nevű politikai adatkezeléssel és -szolgáltatással foglalkozó cég engedély nélkül hozzáférést szerzett 50 millió Facebook-profilhoz és az azokon található személyes adatok segítségével kifejlesztett egy szoftvert, amely Donald Trumpot segítette a 2016-os amerikai elnökválasztás során. Június elején pedig arról írtunk, hogy a közösségi oldal hatvan hardvergyártónak biztosított éveken át átfogó hozzáférést a felhasználói adataihoz. A botrányban érintett többek között az Apple, az Amazon, a BlackBerry, a HTC, a Microsoft és a Samsung is.

Most újabb fejezettel bővült az ügy, ugyanis a The Wall Street Journal kiderítette, hogy a Facebook már 2014-ben tudott a Cambridge Analytica illegális tevékenységéről, s bár 2014-ben és 2015-ben korlátozta a felhasználói adatokhoz való hozzáféréseket harmadik felek számára, de bizonyos kiválasztott vállalkozások - különleges szerződések keretében - különleges adatelérési jogokat kaptak. A megállapodásoknak köszönhetően ezek a társaságok hosszabb ideig gyűjthették és kiértékelhették a regisztrált tagok barátainak információit. A gyűjtött adatok között voltak az adott személyek telefonszámai és a kommunikációs szokásaikkal kapcsolatos információk.

Az érintett cégek közé tartozott a Nissan és a Royal Bank of Canada - utóbbi szóvivője meg is erősítette, hogy az eredetileg engedélyezetthez képest 6 hónappal tovább élt az adatokhoz való hozzáférésük. Az egyezségek többek között új funkciók teszteléséről is szóltak és a vállalatok mindenképpen be akarták fejezni az éppen akkor futó projektjeiket. A különleges szerződések 2015 vége előtt lejártak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások