Az okosvárossá válás növeli az életminőséget

Az okosvárossá válás növeli az életminőséget

2018. június 21. 22:38, Csütörtök
A települések egyre inkább digitálissá és ezzel párhuzamosan intelligensebbé is válnak.

Mindegy, hogy az ingázással töltött időről, a bűnözési rátáról vagy a levegő minőségéről van szó, a mai helységek okosvárosokká való átalakulása érezhetően javíthatja majd a lakók életminőségét - ez derült ki a McKinsey Global Institute aktuális tanulmányából. A dokumentum adatai alapján a digitális infrastruktúrák tekintetében leginkább New York, Szingapúr és San Francisco számít globálisan vezető településnek. Az európai nagyvárosok közül Berlin és Hamburg a középmezőnyben található.

A McKinsey Global Institute munkatársai (Jonathan Woetzel, Jaana Remes, Brodie Boland, Katrina Lv, Suveer Sinha, Gernot Strube, John Means, Jonathan Law, Andres Cadena, Valerie von der Tann) világszerte összesen 50 település jellemzőit vizsgálták meg. Elsősorban azt vették figyelembe, hogy mennyire vannak jelen az okosvárosokra jellemző megoldások a biztonság, az egészség, a mobilitás, az energiaellátás, a vízellátás és a hulladékkezelés, valamint a lakások területén. A szakemberek közel 20 000 lakost is megkérdeztek a véleményükről, tapasztalataikról.

Gernot Strube, a McKinsey partnere és a tanulmány társszerzője kijelentette, hogy sok metropolisz szenved ugyanazoktól a problémáktól: a napi dugóktól, a szűk lakóterektől és a növekvő környezetterheléstől. A digitális ajánlatok fontos hozzájárulást tehetnek e problémák megoldására. Ilyen ajánlatok lehetnek például az olyan mobilitásmegoldások, mint az intelligens forgalomirányítás vagy az okosparkolás, amelyek az ingázására fordított időt akár 20 százalékkal csökkenthetnék. A fejlődő országok sűrűn lakott városaiban ilyen módon akár 30 százalékos megtakarítás is lehetséges.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások