Az űrben is első akar maradni Trump

Az űrben is első akar maradni Trump

2018. június 20. 18:55, Szerda
Az űrhaderő kiépítése mellett az űrszemét kérdésére is megoldást találnának.

A Fehér Ház hivatalos oldalán hónapok óta külön témát szentelnek az USA vezető szerepét megerősíteni hivatott intézkedéseknek, amelyek között az űrhaderővel kapcsolatos direktívák is helyet kapnak. Trump elnök most ez utóbbit helyezné előtérbe, mégpedig egy külön katonai erő létrehozásával.

A hírügynökségi beszámolók megerősítik a legújabb direktíva aláírását, amely a sorrendben hatodik ágat hozná létre, immár kifejezetten az űr szegmensét emelve ki. Eszerint az 1967-es és a mai napig életben tartott egyezmény ellenére kiválna az ameriaki légierőből az űrkutatásra, pontosabban az űrhadászatra fókuszáló részleg, amely a jövőben ezzel egyenértékű szerephez jutna, immár különálló ágként. Ezt persze a légierő vezetése ellenzi, hiszen így komoly hatalmat és befolyást kellene átengedniük az új részlegnek, a Kongresszus pedig a költségvetési problémák miatt okozhat kellemetlenségeket az elnöknek.

Érdemes ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy az elképzelés nem kizárólag erre vonatkozik, de ugyanígy kiemeli a magánszereplők megjelenésének kérdését, a fontos és hasznos adatok jövőbeni kezelését és nyilvánosságra hozatalát (a kormányzat továbbra is részletes navigációs, közlekedési és egyéb adatokat biztosítana a magánszféra szereplőinek és a közvéleménynek mindenféle külön díj nélkül), valamint az űrszemét témáját, hiszen itt szintén szükség van a konkrét tervek kidolgozására és az intézkedések meghozatalára. A cél persze továbbra is az első hely megtartása, ehhez azonban azt is fel kell ismerni, hogy a magáncégek küldetéseinek elszaporodásával az űrszeméttel is kezdeni kell valamit.

A kongresszusi ellenállás elsősorban az anyagi kérdések miatt lehet jelentős, az ő jóváhagyásukra azonban mindenképpen szükség lesz.

Listázás a fórumban