Uber-baleset - a sofőr a bűnös

Uber-baleset - a sofőr a bűnös

2018. június 25. 08:18, Hétfő
A rendőrség jelentése alapján a vezetőt kell felelősségre vonni a balesetért.

Március közepén az Uber egyik önállóan közlekedő gépkocsija egy éjszakai tesztút során elütött egy nőt, aki éppen áthaladt az úttesten. Ez volt az első halálos gázolás, amelyben egy robotautó is érintett volt. A rendőrség akkori tájékoztatása alapján a jármű egyáltalán nem fékezett és nem is próbálta meg elkerülni az ütközést. A belső felvételek alapján a volánnál ülő vezető nem figyelt az útra, hanem folyamatosan a műszerfal alá tekintve nézett valamit.

Az éjszaka, a négysávos úttest menetiránnyal szembeni oldaláról átkelő nő teljesen váratlan helyen bukkant fel és valószínűleg egy mindkét kezét a kormányon tartó, folyamatosan figyelő sofőr sem tudott volna lefékezni időben. Május elején az addigi vizsgálatok alapján úgy tűnt, hogy szoftverhiba történt. A fedélzeti számítógép ugyanis észlelte azokat a szenzoradatokat, amelyek egy akadályt jeleztek az úton, de ezeket a jelzéseket egyszerűen figyelmen kívül hagyta, mert úgy ítélte meg, hogy téves riasztásról van szó.

Most Tempe város rendőrsége elkészítette a több mint 300 oldalas jelentését, amely többször is kiemelte, hogy a vezető folyamatosan lefelé tekintett. Az adatokból kiderült, a vezető az okostelefonján a The Voice tehetségkutató műsort nézte és csak a halálos baleset előtt fél másodperccel fékezett, ezért felelősség terheli. Arról, hogy a sofőr bűnös-e, a kerületi államügyészség dönt majd. A hivatal már megkapta a rendőrség jelentését.


A rendőrök kiderítették, hogy a nő a Hulu nevű stream-szolgáltató műsorát nézte éppen. Michael McCormick tempei nyomozó e-mailt írt a cégnek és segítséget kért. A Hulu ennek eleget tett, így sikerült rekonstruálni a történteket. A rendőrök kielemezték a platform adatait és a gépkocsi belső felvételeit. A fékezés előtt a vezető 5 másodpercen keresztül lehajtotta a fejét. Ismertté vált az is, hogy a balesetet megelőző közel 22 percből 7 percben az autós nem az útra figyelt, hanem lefelé és a látottak miatt többször is elnevette magát.

A rendőrség nyilvánosságra hozta az Uber-sofőr segélyhívásait és a helyszínre kiérkező rendőrök videóit is. A gyanúsított Rafaela Vasquezt a Reuters nem tudta megszólaltatni, az ügyvédje nem árulta el a tartózkodási helyét. A nő áldozata, a 49 éves Elaine Herzberg, a balesetben életét veszítette. Hajléktalan volt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások