48 megapixeles kamerával újít a Sony

48 megapixeles kamerával újít a Sony

2018. július 27. 12:59, Péntek
A cég saját telefonjain vezeheti be a szenzort, amely nemcsak a puszta számoknál javítana.

A Sony kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy 4 kamerával érkezhet az új zászlóshajó, eközben azonban a gyártó a képalkotási modulokon is dolgozik. A napokban mutatták be új fejlesztésüket, amely egyszerre két területen is komoly előrelépést kínálna.

A hivatalos bejelentésben többek között arról írnak, hogy a kifejezetten okostelefonokba szánt modul az IMX586 nevet kapta, ezzel pedig akár 48 megapixeles képeket is készíthetünk. Ezzel többek között a saját fejlesztésű digitális kamerákat is lepipálják, de a lényeg nem pusztán a pixelszámon van, hiszen a szakemberek a Quad Bayer néven futó szűrő révén a kedvezőtlen fényviszonyokra is felkészítették a szenzort, mégpedig 4 pixel kombinálásával, amellyel 12 megapixeles felvételeket kapunk, a képpponttávolság viszont 0,8 mikronról 1,6 mikronra ugrik, amivel még a Google Pixel 2 XL minőségét is megfejelhetik, hiszen ez utóbbi 1,4 mikront nyújt ezen a téren.


A megoldás valószínűleg hasonlít arra, amit a Huawei alkalmaz a P20 okostelefonoknál, bár ők ezt Pixel Fusion névre keresztelték. Ott egyes források szerint az IMX600 szenzorra alapozzák ezt, amely 40 megapixeles képeket készít, nem optimális fényviszonyok mellett viszont ez 10 megapixelre csökken, szintén 4 pixel kombinálásával. A Sony állítása szerint saját megoldásuk gyorsabb a konkurenciánál, itt akár 4K-videókat is rögzíthetünk 90 fps mellett, az 1080p felbontás esetén pedig 240 fps lesz a plafon, de itt nyilván a mindennapokban dől igazán el, hogy melyik fejlesztés nyújtja megbízható módon a jobb teljesítményt.

A Sony még tavaly 9 milliárdos befektetést jelentett be, amely a képalkotási divízió kiemelt helyének megőrzését szolgálja, nyilván ennek része az új 48 megapixeles szenzor bevezetése, amelyre szeptembertől kerülhet sor, először valószínűleg bizonyos Xperia okostelefonokon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások