Nehezedett a fényképek szabad felhasználása

Nehezedett a fényképek szabad felhasználása

2018. augusztus 8. 22:54, Szerda
Valamely internetes oldalon a szerző engedélyével szabadon hozzáférhetővé tett fényképnek valamely másik internetes oldalon történő online elérhetővé tételéhez e szerző újabb engedélyére van szükség. Az ilyen online elérhetővé tétellel ugyanis a fényképet új közönség számára teszik hozzáférhetővé.

A fentieket az Európai Unió Bírósága állapította meg egy friss ítéletében. Ennek alapja Dirk Renckhoff fényképész esete, aki egy utazásoknak szentelt internetes oldal üzemeltetői számára engedélyezte egyik fényképének az oldalukon való közzétételét. A németországi Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány területén található egyik középiskola (a waltropi Gesamtschule) egyik tanulója e fényképet letöltötte erről az oldalról (ahol az szabadon hozzáférhető volt), egy iskolai dolgozat szemléltetése céljából. E dolgozatot aztán később az iskola internetes oldalán közzétették. D. Renckhoff ezt követően keresetet indított Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartománnyal szemben a német bíróságok előtt, annak érdekében, hogy ez utóbbit tiltsák el fényképének többszörözésétől. Ezenfelül 400 euró összegű kártérítés megfizetését kérte.

Renckhoff arra hivatkozott, hogy ő csak az internetes utazási oldal üzemeltetőinek adott felhasználási jogot, és azt állítja, hogy fényképének az iskola internetes oldalán való online elérhetővé tétele sérti a szerzői jogait. Ezzel összefüggésben fordult a német Szövetségi Legfelsőbb Bírósághoz a szerzői jogi irányelv értelmezése iránti kérelemmel, amely irányelv szerint a mű szerzőjének főszabály szerint kizárólagos joga van e mű nyilvánossághoz közvetítésének engedélyezésére, illetve annak megtiltására.

A Bundesgerichtshof nem tudott dönteni, az EU bíróságához fordult, és igenlő választ kapott arra a kérdésre, hogy a „nyilvánossághoz közvetítés” fogalma kiterjed-e egy korábban valamely internetes oldalon a szerzői jogi jogosult engedélyével, a letöltést megakadályozó korlátozó intézkedés nélkül közzétett fényképnek valamely másik internetes oldalon való online elérhetővé tételére.

Az ítélet szerint a szerzői jogi védelem alatt álló valamely műnek egy olyan internetes oldalon való online elérhetővé tételét, amely eltér attól az internetes oldaltól, amelyen e művet eredetileg a szerzői jog jogosultjának engedélyével a nyilvánossághoz közvetítették e mű új közönség számára történő hozzáférhetővé tételének kell minősíteni. A Bíróság hangsúlyozza, hogy nincs különösebb jelentősége annak, hogy – akárcsak a jelen esetben – a szerzői jog jogosultja nem korlátozta a fénykép internethasználók általi felhasználásának lehetőségét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások