Robottaxi-szolgálatot tesztel a Yandex

Robottaxi-szolgálatot tesztel a Yandex

2018. augusztus 31. 09:42, Péntek
Az orosz keresőcég egy egyetemi városban próbálja ki a szolgáltatását.

A Yandex már másfél évvel ezelőtt bejelentette a projektet, de a robottaxik csak most fognak közlekedni a Tatárföldön található Innopolis nevű városban, amely gyakorlatilag az orosz Szilícium-völgynek felel meg. A tervek alapján két önállóan közlekedő gépkocsi szállítja majd az utasokat. A tesztekre teljesen valós körülmények között fog sor kerülni. Amennyiben a teszt tényleg megvalósul, akkor a társaság lesz az első olyan vállalat, amely ilyen jellegű szolgáltatást kínál Európában.

Az átalakított Toyota Prius típusú járművek eleinte csak bizonyos útvonalakon közlekednek majd, például a helyi egyetem, a stadion és a kiválasztott lakónegyedek körül. Azért, hogy az utasok biztonságát minden körülmények között garantálják, az autókba a tesztutak során jelen lesz egy vészhelyzetben beavatkozó sofőr is. A taxit ingyen vehetik igénybe a helyi lakosok és a turisták. Eddig száz személy jelentkezett utasnak. A tesztelésre a kiválasztott területek két pontja között kerülhet sor és az utakat a Telegram chatbotján keresztül lehet megrendelni. Amennyiben a tesztek sikeresek és zökkenőmentesek lesznek, úgy a Yandex kiterjeszti a programot és az nagyobb területen, illetve vészhelyzeti sofőr nélkül is elérhető lesz.

Érdekeség, hogy a Yandex és az Uber tavaly júliusban együttműködési megállapodást kötött. Az elképzelés az, hogy a két társaság közösségi utazásmegosztó szolgáltatásait Oroszország, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország és Grúzia területén egy közös cégben egyesítsék. Az új vállalkozás neve NewCo lett és abba az Uber 225 millió dollárt, míg a Yandex 100 millió dollárt fektetett be. A NewCo tulajdonosai a Yandex (59,3 százalék), az Uber (36,6 százalék) és az alkalmazottak (4,1 százalék). A vezérigazgató a Yandex.Taxi jelenlegi vezetője, Tigran Khudaverdyan lett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások