Ultragyors WiFi jön a Qualcomm chipjein

Ultragyors WiFi jön a Qualcomm chipjein

2018. október 21. 19:05, Vasárnap
A két új chip rögtön tízszeres ugrást hoz magával, az átviteli sebesség nagyot ugrik.

Az elmúlt hetekben írtunk arról, hogy a Wi-Fi Alliance az eddiginél egyszerűbb, a vásárlók számára könnyebben érthető verzió­számozást vezet be az eltérő szabványoknál, ez azonban nem jelenti azt, hogy az újabb példányok már nem kapják meg a szokásos számozást és besorolást. Tekintettel arra, hogy a legújabb családtag a 802.11ay nevet kapta meg (a 802.11ax után), ez pedig már jóval nagyobb átviteli sebességet támogat, a Qualcomm nem várhatott sokáig, új chipjeik pedig már támogatják ezt a platformot.

A gyártó hivatalos bejelentése szerint egyszerre két új chipet mutatnak be, amelyek sorrendben a QCA64x8 és a QCA64x1 nevet kapták meg. Előbbi változat a hálózati infrastruktúra részét képező és fix eszközökben kap majd helyet, míg utóbbi már kifejezetten a mobil kütyükben bukkanhat fel, ahogy a cég esetében ezt korábban megszokhattuk. Mindkét példány támogatja azonban az új szabványt, amely 10 Gbps-ra emeli az adatátviteli plafont, immár a 60 GHz-es frekvenciasávban. Ez persze magával hozza a hatósugár csökkenését, de az összes eszköz támogatni fogja a korábbi szabványokat, a jobb kompatibilitás és használhatóság érdekében.

A nagyobb átviteli sebesség egyik komoly haszonélvezője a virtuális valóság (VR) területe lesz, ahol a különböző eszközök nagyon is igénylik a jobb sebességet és a nagyobb kapacitást. Ezzel még több esetben lesznek száműzhetők a különböző kábelek, illetve lehetővé válik az ultranagy felbontású képek folyamatos és gyors továbbítása, de ugyanígy szóba jöhet a felhő-platformok elterjedése a játékok területén, ami viszont felveti annak lehetőségét, hogy többé nem lesz majd igazán szükség erős hardverre a prémium játékok kényelmes futtatásához. Ehhez persze némi időre (nyilván évekre, nem pedig hónapokra) lesz szükség, vagyis a 10 gigabites otthoni wifitől még messze vagyunk, de könnyen előfordulhat, hogy a megfelelő vásárlói igény esetén viszonylag gyorsan elterjed majd az új szabvány.

Az új séma alapján valószínűleg a Wi-Fi 7 lesz a hivatalos név, ezt azonban majd a Wi-Fi Alliance lesz hivatott bejelenteni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások