Csak 2020-ban jön az 5G-s iPhone

Csak 2020-ban jön az 5G-s iPhone

2018. november 7. 00:26, Szerda
Az Apple kivár, amivel a lassuló piacon akár még jól is járhatnak.

Hónapok óta tudjuk, hogy bár egyes gyártók már most dolgoznak az 5G-okostelefonokon, az első ilyen készülékek nagyobb példányszámban csak 2019 elején jelennek majd meg a piacon, de még ekkor sem áll majd rendelkezésre kellő számú hálózat, hogy kihasználjuk az új technológiát. Az Apple a maga részéről óvatosabb, ők csak 2020-ban mutatnának be ilyen készülékeket.

Egy friss előrejelzés és helyzetjelentés szerint a cég egyelőre teszteli a technológiát, mégpedig az Intel picit régebbi, 8060 jelzésű chipjével, az eredmény pedig nem túl biztató. A modem ugyanis túlságosan melegszik, az Intel a jelek szerint küszködik ennek leszorításával, bár azt ígérik, hogy a 10 nanométeren készülő 8161, amely már a végleges iPhone-ban is helyet kapna, megoldást nyújt majd a problémára. Az Apple a maga részéről az Intel mellett döntött, úgy tűnik, hogy a Qualcomm együttműködésére már nem számítanak, viszont szerződést kötöttek a MediaTek illetékeseivel, amennyiben az Intel nem tudja megoldani a jelenlegi gondokat, vagyis megmaradnak a hőleadással és a fogyasztással kapcsolatos aggodalmak.

Az Apple ezzel nem feltétlenül jár rosszul, hiszen bőven ráérnek a piaci bemutatkozásra, 2019 elején még biztosan nem lesz mindenhol elérhető az ötödik generáció. Mi több, egy nemrég közzétett felmérésből az is kiderült, hogy a tengerentúlon nem érdekli az embereket az 5G, sokan nem is tudják, mit takar az új platform, bár ez nem tartotta vissza az androidos gyártókat attól, hogy már most 5G-telefonokkal támadjanak. Eközben azonban azt is jól látni, hogy a globális telefonpiac lassul, az IDC által most elkészített anyagban például arra mutatnak rá, hogy a most véget ért negyedévben összesen 355,2 millió okostelefont szállítottak le, amely 6 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Ebben ugyan nagy szerepet játszott a Samsung, a dél-koreai cég esetében 13,4 százalékos volt a csökkenés, viszont eközben a kínai piac is lassult, immár sorrendben a hatodik negyedévben mutatva fel csökkenő példányszámot. Erősen kérdéses, hogy az 5G meg tudja-e majd fordítani ezt a trendet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások