Már a 6G-re készül Kína

Már a 6G-re készül Kína

2018. november 19. 12:12, Hétfő
Sokkal gyorsabb átviteli sebesség és nagyobb kényelem lesz az eredmény.

Bár az ötödik generációs mobiltechnológiát leíró végleges szabvány csak idén készült el, ezt pedig jövőre követhetik az első hálózatok és okostelefonok (az Apple ráadásul még lassabban készül az 5G-s iPhone piacra dobására), a kínai illetékesek már most megkezdik a 6G kidolgozásának előkészítését. Ez szerintük nemcsak a sebesség, de a kényelem területén is előnyökkel kecsegtet.

Kínai forrásokra hivatkozó hírügynökségi jelentésben olvashatunk arról, hogy az ázsiai országban elindult a felkészülés, bár ez egyelőre mindössze annyit jelent, hogy a korai koncepciót körvonalazó tanulmányok indulnak el, vagyis a konkrét megvalósítástól még pici messze vagyunk – olyannyira, hogy a kereskedelmi forgalomban való megjelenést 2030-ra vetítik előre, vagyis nagyjából egy teljes évtizedet adnának az 5G megjelenésére és elterjedésére, hogy ezt követően már a hatodik generáció vegye át a stafétabotot. Míg előbbinél 1-10 Gbps közé teszik a várható adatátviteli sebességet, a 6G esetében ez már 1 Tbps-ra ugorhat, ami nyilván hatalmas ugrást eredményez, ez azonban nem pusztán a sebesség növeléséről szól.

Már most, az 5G kapcsán, felmerül a gondolat, hogy a hagyományos WiFi-routereket hamarosan lecserélhetjük a mobilplatformot alkalmazó változatokra, hiszen a sebesség már nem okozhat nagy gondokat. Amennyiben a 6G valóban ilyen ugrást eredményezne, ennek még több értelmét látnák a felhasználók, bár ezzel kapcsolatban érdemes rögtön leszögezni, hogy eközben a Wi-Fi Alliance is igyekszik növelni a sebességet, hiszen a 802.11ay, vagyis a Wi-Fi 7, már a 20-40 Gbps közötti tartományt érné el, nagy különbség tehát nem lesz a két, jövőre elérhető technológia között. Egyelőre kérdés, hogy mely cégek határozzák majd el magukat az újabb hatalmas beruházásokra, mivel azonban az IDC csak 2022-re nézve 26 milliárdos bevételt jósol az 5G infrastruktúrával kapcsolatos eladásokból, itt a Nokia, az Ericsson, valamint a Samsung is jelezheti majd érdeklődését.

Meglátjuk, mennyiben lesz szükség az újabb sebességnövelésre – nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy 10-12 év múlva még újabb formátumok lesznek majd használatban, amelyek megindokolják ezt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások