Chrome OS-kihívót fejleszt a Microsoft

Chrome OS-kihívót fejleszt a Microsoft

2018. december 6. 16:49, Csütörtök
Számos jel utal arra, hogy a redmondi vállalat egy új operációs rendszeren dolgozik.

Tero Alhonen finn felhasználó a Windows 10 18282-es kiadásának szoftverfejlesztő csomagjában találta a Lite nevű Windows-termékre utaló bejegyzést. A név a Windows Core OS Lite operációs rendszert takarhatja, amelyet a Microsoft a Chrome OS kihívójának szánhat. Brad Sams, a Petri.com szerkesztője szerint a társaság ezt a változatot a Chromebookokon való használatra tervezi. Forrásai alapján a Windows 10 Lite képes lesz a progresszív webes alkalmazások (PAW) és az Univerzális Windows Platform (UWP) programjainak a futtatására. A szakember rámutatott, hogy egy valóban "pehelysúlyú" Windows-verzióról van szó, amely nem csak a nevében lesz könnyű. A Lite nem vállalati környezetben fog futni és valószínűleg nem lesz szabadon értékesíthető sem, hanem exkluzív módon terjesztik majd az OEM-gyártókon és -partnereken keresztül.

Valószínűnek tűnik, hogy a Microsoft azért intett búcsút a Windows 10 S változatának, hogy helyet csináljon a Windows Lite kiadásnak. A cél egy operációs rendszer megalkotása a folyamatosan működő eszközök számára. A szoftver várhatóan többféle processzoron futni fog, így a Qualcomm ARM CPU-in is. Sams úgy véli, szintén Windows Lite kerül majd a Snapdragon 835 chip utódját használó készülékekre. Azért, hogy a Lite verziót megkülönböztessék a Windows 10-től és S-től, akár egy új név alkalmazása is felmerülhet.

Mary Jo Foley, a Microsoft ügyeiben tájékozott blogger és újságíró a rendelkezésre álló információkból ugyanakkor teljesen más képet vázolt fel. Ő úgy vélte, hogy a Windows Core OS a Windows One Core utódja és a Microsoft kísérlete egy moduláris Windows létrehozására, amely egyúttal egységes kernellel rendelkezik és egy olyan fejlesztőplatformmal, amely az okostelefonoktól a szerverekig a legkülönfélébb eszközöket kiszolgálhatja. Terry Myerson távozása után módosultak a Windows Core OS prioritásai, fontos lett, hogy az operációs rendszer ne csupán az UWP-, hanem a klasszikus 32 bites Windows-alkalmazások platformja is legyen. A Lite név pedig nem arra utalna, hogy az operációs rendszer "pehelysúlyú" lesz, hanem arra, hogy egy biztonsági okokból korlátozott Windows jelenik majd meg.

A Microsoft legutóbb augusztus közepén árult el részleteket a Windows Core OS projektről, amelynek középpontjában a meghajtóprogram-ökorendszer korszerűsítése áll. A Windows Core OS lehetővé teheti a Windows operációs rendszer használatát különböző hardverplatformokon. A Windows Core OS része a Microsoft stratégiájának, amelynek lényege, hogy a moduláris kialakításnak köszönhetően közös alapot lehessen teremteni a különböző platformokon, például az okostelefonokon, a táblagépeken, a laptopokon, a dolgok internete területén és a PC-ken. A középpontban ugyanakkor nem a 32 bites alkalmazások vannak, hanem a Universal Windows Platform a mobilok, a PC-k, az Xbox, a Surface Hub és a HoloLens számára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások