Sikerrel próbázott a SpaceX kapszulája

Sikerrel próbázott a SpaceX kapszulája

2019. március 5. 08:01, Kedd
A Crew Dragon először repült az űrben, teljes sikerrel.

A NASA alig néhány nappal ezelőtt erősítette meg, hogy jóváhagyták a SpaceX új kapszulájának március 2-re tervezett első próbáját, amellyel kapcsolatban korábban több kétely is felmerült. A jelek szerint sikerült elhárítani az aggályokat, így sor kerülhetett az évek óta várt első teljes tesztre (egyelőre legénység nélkül), ez pedig teljes sikerrel zárult.

Maga a fellövés a tervek szerint alakult, nagyjából a megszokott menetrendet követve. Alig néhány perccel a rakéta elstartolása után a második fokozat levált és begyújtotta saját hajtóművét, míg az első fokozat visszatért a légkörbe, majd pedig leszállt a számára kijelölt helyre (egy darabban, sérülés nélkül). A kapszula csak ezt követően, a második fokozat hajtóművének leállása után, vált le, hogy fokozatosan magasabb pályára állva, több, mint egy nappal később, közel kerüljön a Nemzetközi Űrállomáshoz. Fedélzetén egyedül a „Ripley” névre keresztelt bábu utazott, hiszen legénység majd csak a következő teszten kap majd itt helyet, viszont az illetékesek nyilván számos érzékelőn keresztül figyelték, hogy a kapszula megfelelő módon teljesít-e.


Magyar idő szerint vasárnap reggel zárkózott fel a Crew Dragon az űrállomáshoz, ahol megtörtént a sikeres bedokkolás. Az automata manőverezés demonstrálása érdekében a kapszula először 150 méterre közelítette meg az ISS-t, majd 180 méterre növelte a távolságot, hogy azután 20 méterről kezdje meg a dokkolási procedúrát, amelyre most először alkalmazták a 2016-ban beépített nemzetközi adaptereket. A raktérben mintegy 200 kg, a legénységnek szánt utánpótlás és egyéb eszközök kaptak helyet, és bár a kapszula akár 210 napot is eltölthet bedokkolva, ez most csak 5 nap lesz, március 8-án ugyanis jön a visszatérés. A NASA TV oldalán számos közvetítést látunk majd, ahogy az állomás legénysége meglátogatja a kapszulát és további teszteket végeznek el ott – itt például néhány órán belül megállapították, hogy a kapszula levegője biztonságos.

Musk a maga részéről a visszatérést is nagyon izgalmasnak tekinti, itt nyilván a légkörbe való belépés lesz az egyik kritikus pont. Amennyiben ez is problémamentesen zajlik le, nyáron jöhet a második teszt, immár űrhajósokkal, bár ezt megelőzi majd a Boeing saját kapszulájának első tesztje.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások