Elindult útjára a lopakodó romboló

Elindult útjára a lopakodó romboló

2019. március 19. 15:42, Kedd
A hadrendbe állást követően most startolt el az első éles időszak, kiegészítve egy látogatással.

Az utóbbi hónapokban nem számoltunk be a U.S.S. Zumwalt (DDG-1000) rombolóval kapcsolatos további hírekről, a hallgatást azonban most törte meg az amerikai haditengerészet hivatalos bejelentése. Eszerint elindult az első éles bevetési időszak, ami nagyjából 2 évvel a hadrendbe állítás és a gyorsan szükségessé vált javítás után következett a sorban.

A hajó hivatalos Twitter-hírfolyamán további fotókat és rövid bejegyzéseket találunk, amelyek ugyan nem sok részletet közölnek az úttal kapcsolatban, eközben viszont kanadai források arról adtak hírt, hogy az első látogatásra a Vancouver-szigeten lévő haditengerészeti bázison kerül majd sor. A csaknem 2 évig tartó szünet tehát csak most ér véget, az egység parancsnoka azonban erről nem beszélt, mindössze annyit említett meg, hogy a hadrendbe állítás után a legénység elvégezte a karbantartási és felülvizsgálati munkálatokat, bár ezt a fejlett fegyverrendszerek integrálása egészítette ki, vagyis további képességekre tettek szert, amire mindenképpen szükség lesz, hiszen az amerikai haditengerészet által támasztott igények az utóbbi időben alaposan kibővültek.


Az elkövetkező időszakban a biztonságos üzemelésre fókuszálnak majd, ahogy a legénység lassan de biztosan szert tesz a szükséges tapasztalatra és éles körülmények között foglalkoznak majd a felmerülő problémákkal és akadályokkal. A Zumwalt egyébként nagyjából 30 méterrel hosszabb, mint az Arleigh Burke-osztály képviselői, meghajtásáról két, a Rolls-Royce által leszállított turbina gondoskodik, amelyek 78 megawattos (105 ezer lóerős) teljesítményükkel az új elektromos fegyverrendszereket is kiszolgálják majd. Ehhez 2 gépágyú, valamint összesen 80 rakéta csatlakozik, az említett elektromos fegyverrendszerek pedig később egészítik majd ki a kínálatot, ahogy ezen platformokat lassan tökéletesítik.

Arról még nincs szó, hogy a kanadai látogatás után mi következik a menetrendben, de itt nyilván a hagyományos szolgálat és annak főbb feladatai jönnek majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások