YouTube - sokáig nem voltak zavarók a káros videók

YouTube - sokáig nem voltak zavarók a káros videók

2019. április 5. 09:49, Péntek
Egykori és jelenlegi munkatársak bírálták a platform vezetőjét.

A YouTube a mesterséges intelligenciára támaszkodik az illegális tartalmak eltávolításakor. Most a cég volt és jelenlegi dolgozói azt vetették Susan Wojcicki vezérigazgató szemére, hogy az elmúlt években nem akarta töröltetni a propaganda- és az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos anyagokat, mert az volt a cél, hogy a látogatók naponta egymilliárd órányi videót nézzenek meg.

Az egykori és mostani alkalmazottak állításaik alátámasztására közölték, hogy a YouTube éveken át figyelmen kívül hagyta nyomatékos kéréseiket a vitatható, mérgező tartalmak eltávolításával vagy legalább megjelölésével kapcsolatban. A munkatársak mérgezőnek minősítik az összes propagandafelvételt, az álhíreket, az összeesküvés-elméleteket taglaló, valamint a diszkriminatív és szélsőséges anyagokat. Erről a Bloomberg számolt be. A YouTube volt és jelenlegi dolgozói elmondták azt is, hogy a vezetők a belső jelzéseiket mindig azzal az indokkal utasították el, hogy ezekre a vitatott alkotásokra is szükség van a látogatottság növeléséhez és nem akarják, hogy a felhasználói elkötelezettség a portál iránt csökkenjen.

A gazdasági hírügynökségnek több mint 20 egykori és aktív alkalmazott nyilatkozott, akik hangsúlyozták, hogy a törlés és a megjelölés mellett javasolták azt is, hogy az ilyen jellegű mérgező videókat terjesztését kövessék nyomon vagy akár mérjék is azok népszerűségét. De az illetékesek ezeket a felvetéseket is elutasították.

A jelenleg már használt figyelmeztetések elhelyezését például már 2016-ban javasolta az egyik szakember, de akkor az elképzelést még senki sem támogatta. A folyamatos elutasítás miatt legalább öt, régóta ott dolgozó, magas rangú munkatárs hagyta el a társaságot. A 2016-ban alapított úgynevezett Trust & Safety csoportnak már csak 20 tagja van. A tavaly bevezetett, álhírek és összeesküvés-elméletek elleni "információs box" nem vezetett eredményre, miként az idei év eleje óta használt szigorítás sem. Az utóbbi egyébként arra vonatkozik, hogy a vitatott tartalmak esetében már nem lehet pénzt keresni az anyagok lejátszása előtt megjelentetett reklámokkal.

A Motherboard szerint a YouTube továbbra is a neonáci videók egyik fő megosztóhelye és ez a nemrég történt christchurch-i merénylet ellenére sem változott. Amikor az újság szembesítette a dologgal a társaságot, akkor azt a választ kapta, hogy az érintett felhasználóktól megvonták a reklámbevételeket és lekerültek az ajánlási listákról. A vitatott tartalmak ennek ellenére maradtak és egy egyszerű kereséssel megtalálhatók. A Motherboard szerint, míg az Iszlám Állam felvételeit azonnal törlik, mert pénzügyileg kárt okozhatnak a platformnak, addig a neonáci anyagok esetében nem ez a helyzet.

A Google szóvivője úgy reagált a vádakra, hogy a YouTube az elmúlt két év során intenzíven dolgozott azon, hogy felvegye a harcot az oldalán megjelentetett téves információkkal, eltávolítsa azokat és megoldásokat találjon a platform tartalmi kihívásaira. Ebben pedig sikerült is jelentős előrelépéseket elérniük.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások