Kiszáll az 5G-modemek fejlesztéséből az Intel

Kiszáll az 5G-modemek fejlesztéséből az Intel

2019. április 20. 07:28, Szombat
Az Apple erre gyorsan meg is állapodott riválisával, hogy kimásszanak a slamasztikából.

Az 5G-telefonok közelgő megjelenése kapcsán már korábban megjegyeztük, hogy az Apple hasonló megoldása csak 2020-ban rajtolna el a piacon, többek között azért, mert a cég az Intel modemjére alapozná a fejlesztést, ez pedig csak jövőre készülne el – más kérdés, hogy az Apple egyébként sem rohanna előre, inkább megvárja, miként alakulnak az első időszak fontosabb számai. Most kiderült, hogy az Intelre nem számíthatnak ezen a téren, így gyors lépésre szánták el magukat.

A hivatalos közlemény szerint az Intel máris kivonul a területről (anélkül, hogy oda egyáltalán betették volna a lábukat), tehát az általuk fejlesztett 5G-modemből nem lesz semmi. Állításuk szerint ezen a területen nem számíthatnak érzékelhető méretű bevételre és nyereségre, a kiélezett verseny ugyanis nem teszi ezt lehetővé, vagyis nincs sok értelme tovább erőltetni a fejlesztési munkálatokat. Ez a bejelentés adott gyorsan értelmet az Apple és a Qualcomm új megállapodásának, amely picit korábban látott napvilágot, ennek részeként pedig a két cég lezárja az évek óta tartó jogi vitát, az Apple beleegyezik egy nagyobb összeg megfizetésébe, amihez egy 6 évre szóló licencmegállapodás csatlakozik, nyilván részben azzal a céllal, hogy ne maradjanak 5G-modem nélkül.

Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mekkora összeget utalnak át a Qualcomm vezetésének, és bár arról sincs még hivatalos információ, hogy idővel ez utóbbi cég modemjei jelennének meg az új iPhone-okostelefonokban, ez azonban mindenképpen logikus lépés lenne, különösen annak fényében, hogy a megállapodás opcionálisan kitolható, a szerződésben pedig egy további, már kifejezetten bizonyos chipek leszállítására vonatkozó egyezség is megjelenik. Ezzel egy időben minden keresetet dobnak, vagyis lezárul a jogi háborúskodás, ami korábban oda vezetett, hogy Németországban több modellt be is tiltottak.

Az Apple kapcsán még egy további hír látott most napvilágot, eszerint pedig jövőre az iPhone 8 egy módosított, szerényebb változata is napvilágot láthat. Az iPhone 8S megtartaná az eredeti példány 4,7 hüvelykes LCD-kijelzőjét, viszont már megkapná az új A13 chipet, amihez az iPhone XI főkamerája, egy 128 GB-os tároló, vezetéknélküli töltés, valamint jobb üzemidő csatlakozna. A bemutató jövő márciusban esedékes, az első sorozat 20 millió példányból állna, amelyek a Pegatron üzeméből érkeznének.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások