Tévedett az arcfelismerés, egymilliárd dollárra perelték az Apple-t

Tévedett az arcfelismerés, egymilliárd dollárra perelték az Apple-t

2019. április 25. 15:40, Csütörtök
Egy tinédzser nagyon nem fogadta jól, hogy jogtalanul meggyanúsították lopások elkövetésével.

A 18 éves Ousmane Bah 2018-as éve nem igazán zárult jól. A fiatalembert ugyanis tavaly novemberben letartóztatták a New York-i otthonában amiatt, mert az Apple arcfelismerő szoftvere bolti tolvajként azonosította. Azzal gyanúsították, hogy több lopást is elkövetett, az egyiket a bostoni Apple Store üzletben. A probléma csak az volt, hogy Bah az eset idején egy manhattani rendezvényen tartózkodott. További probléma volt, hogy a letartóztatási parancs mellé egy olyan fotót mellékeltek, amelyen egy rá egyáltalán nem hasonlító férfi volt látható.

Bah elmondta, hogy korábban elveszítette a diákigazolványát, abban azonban nem volt kép. Minden bizonnyal ezt az okmányt találhatta meg a valódi tolvaj, de az is felmerült, hogy az illető esetleg ellopta a dokumentumot és felhasználta arra, hogy az Apple boltjában azonosítsa magát. Ezért kapcsolhatta össze a biztonsági rendszer a személyes adatokat a tolvaj fotójával. A társaság egyébként az arcfelismerő szoftvert kifejezetten a tolvajok azonosítására alkalmazza az üzleteiben.

Bah több vádponttal volt kénytelen szembenézni és az egész eljárás komoly stresszt és nem kevés kellemetlenséget okozott neki. Éppen ezért úgy döntött, hogy egymilliárd dollár kártérítést követel a cégtől. Az arcfelismerő szoftvert fejlesztő cég nem kommentálta eddig az esetet, míg az Apple azt állítjaa, hogy nem használ arcfelismerő rendszert a boltjaiban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások