Nem köteles utólag adót fizetni a Google Francia­országban

Nem köteles utólag adót fizetni a Google Francia­országban

2019. április 27. 11:01, Szombat
A párizsi közigazgatási bíróság a webes konszern javára döntött.

2017 júliusában derült ki, hogy az óriáscég Írországon keresztül könyvelve kerülte el a franciaországi adózást ás úgy tűnt, hogy köteles 1,2-1,6 milliárd eurót kifizetni. A francia államügyészség 2015 júniusa óta nyomozott az ügyben, miután a helyi pénzügyi hivatalok keresetet nyújtottak be a társaság ellen. Akkor a párizsi közigazgatási bíróság a Google javára ítélt, így nem kellett teljesítenie a követeléseket. Az indoklás alapján a Google esetében nem álltak fenn a franciaországi adófizetési kötelezettség követelményei és az írországi leányvállalata nem rendelkezett állandó franciaországi telephellyel sem.

A francia kormány fellebbezett az ítélet ellen. Ebben az ügyben született most döntés, amely megerősítette a korábbi ítéletet. A párizsi közigazgatási bíróság ugyanis - fellebbviteli testületként - úgy határozott, hogy a hirdetéseket a francia piacon is értékesítő Google Ireland Limited bevételei Franciaországban nem adókötelesek. Az ügyben eljáró bírók gyakorlatilag teljes mértékben a társaság érvelését fogadták el.

A francia pénzügyminisztérium 1,15 milliárd euró adó utólagos megfizetését követelte az amerikai óriáscégtől és arra hivatkozott, hogy a hirdetési bevételek utáni adó fizetésének elkerülésével a Google egyúttal elkerülte a társasági adó és a hozzáadottérték-adó (áfa) fizetését 2005 és 2010 között. A társaság a leginkább vitatott 2015-ös esztendőben 6,7 milliárd euró adót fizetett Franciaországban.

Az Apple februárban jelentette be, hogy - bepótolva az elmúlt 10 évben elmulasztott kötelezettségeit - 500 millió euró adót fizet utólag Franciaországban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban