2020-ban jöhet az IT-cégek digitális adója

2020-ban jöhet az IT-cégek digitális adója

2019. május 6. 09:18, Hétfő
Legalább is erre számít az egyik legismertebb nemzetközi szervezet vezetője.

Miután márciusban az európai uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácskozásán Dánia, Svédország, Észtország és Írország képviselői megakadályozták az egységes európai digitális adó bevezetésével kapcsolatos német-francia előterjesztés elfogadását, az Európai Unió úgy döntött, hogy az új javaslatot az OECD, a legfejlettebb ipari államokat tömörítő szervezet segítségével dolgozza ki.

Angel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet főtitkára biztos abban, hogy a következő esztendőben sikerül áttörést elérniük egy globális digitális adó kidolgozásában. A szervezet vezetője hozzátette, hogy nagyon intenzíven dolgoznak a digitális adózással kapcsolatos problémák megoldásán. Gurría az optimizmusát arra alapozza, hogy egy évvel ezelőtt csak aggodalmak és kifogások merültek fel, de időközben egyre nagyobb nyomás nehezedik a döntéshozókra azért, hogy történjen valami a kérdésben. Elfogadhatatlanná vált ugyanis, hogy az Apple és a többi informatikai világcég alig fizet adót, miközben a kis- és közepes vállalkozások 25 százalékos vagy még nagyobb kulcsú közterheket viselnek.


Angel Gurría

Az OECD a júniusi oszakai G20-as csúcstalálkozón terjeszti elő az időközi jelentését, amelyben az adóztatás különböző eszközei lesznek felsorolva. A kérdés ugyanakkor nem csupán a Google-t vagy a Facebookot érinti, hanem az olyan platformokat is, mint a Deliveroo vagy a sarkon lévő, a megrendeléseket csak digitálisan fogadó pizzázó. "A fő kérdés az, hogyan történjen az adóztatás: a nyereség vagy más szempont alapján. Az én véleményem az, hogy az adót ott kell kivetni, ahol a nyereség keletkezett. Ezért is támogatom azt a francia és német ötletet, hogy a digitális üzleteket minimális adóval sújtsák. Ezáltal lehet ugyanis hatékonyan megakadályozni a nyereségek más államokba való áthelyezését" - szögezte le az OECD vezetője.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tavaly áprilisban azt közölte, hogy a munkahelyek 14 százalékát veszélyeztethetik a gépek. A robotoktól és a szoftverektől tartani lehet, de minden alkalmazottat nem fognak kiváltani. "Számos tanulmány azt mondja ki, hogy a digitalizálás miatt több munkánk lesz és nagyobb foglalkoztatás, mint korábban. De a munkák egy része veszélyeztetett és természetesen vannak kockázatok, különösen az alacsonyan képzettségű emberek számára. Ezen a továbbképzés segíthet" - jelentette ki a főtitkár.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások